Czosnek to coś, bez czego trudno byłoby wyobrazić sobie gotowanie, pieczenie, smażenie i w ogóle życie w kuchni. Czy to całe główki, czy ząbki, czy w formie sosu, czosnek pozwala wynieść daną potrawę na zupełnie inny poziom. Podrzucamy wam przepis na to, jak zrobić sos czosnkowy, który świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do dań mięsnych, jak i np. do pieczonych ziemniaków. Niektórzy lubią też zanurzyć w nim pizzę, a niektórzy pokrojone w słupki kawałki warzyw (to świetny pomysł na imprezową przekąskę). Przygotowanie sosu jest szybkie i proste.
Podstawą sosu czosnkowego są trzy składniki. O jego smaku decydują też dodatki, takie jak sól, pieprz, odrobina cukru, sok z cytryny, ulubione zioła lub opcjonalnie ziarenka gorczycy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie z jogurtem naturalnym (można użyć też greckiego) i majonezem. Dodajemy sól i pieprz według uznania. Znów mieszamy i dosypujemy szczyptę cukru. Na koniec dodajemy wybrane zioła i dokładnie łączymy składniki. Jeśli sos smakuje tak, jak ci zależało, możesz odstawić go na kilka godzin do lodówki, żeby wszystkie smaki lepiej się połączyły.