Jak zrobić sos czosnkowy? Zdziwisz się, jak łatwo. Więcej nie sięgniesz po sklepowy

Sos czosnkowy każdy robi po swojemu. Niektórzy mają ten przepis tak obcykany, że po prostu dodają składniki na oko. Jedni wolą dorzucić więcej czosnku, inni mniej. Wszystko zależy od tego, jak intensywny smak ma mieć sos. Jeśli ty jeszcze nie masz ulubionej receptury i zastanawiasz się, jak zrobić sos czosnkowy, być może przyda ci się nasz przepis.

Czosnek to coś, bez czego trudno byłoby wyobrazić sobie gotowanie, pieczenie, smażenie i w ogóle życie w kuchni. Czy to całe główki, czy ząbki, czy w formie sosu, czosnek pozwala wynieść daną potrawę na zupełnie inny poziom. Podrzucamy wam przepis na to, jak zrobić sos czosnkowy, który świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do dań mięsnych, jak i np. do pieczonych ziemniaków. Niektórzy lubią też zanurzyć w nim pizzę, a niektórzy pokrojone w słupki kawałki warzyw (to świetny pomysł na imprezową przekąskę). Przygotowanie sosu jest szybkie i proste.

Intensywny zapach świadczy, że czosnek może być zepsutyJak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Wygląd może być zwodniczy

Jak zrobić sos czosnkowy? Trzy główne składniki i trochę przypraw

Podstawą sosu czosnkowego są trzy składniki. O jego smaku decydują też dodatki, takie jak sól, pieprz, odrobina cukru, sok z cytryny, ulubione zioła lub opcjonalnie ziarenka gorczycy.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku (można więcej lub mniej w zależności od tego, jak mocny w smaku ma być sos),
  • 3 łyżki majonezu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru
  • ulubione zioła, np. posiekany koperek, zioła prowansalskie, suszona bazylia itp.
Zobacz wideo Smażona fasolka szparagowa z sosem ze świeżych pomidorów

Sposób przygotowania:

Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie z jogurtem naturalnym (można użyć też greckiego) i majonezem. Dodajemy sól i pieprz według uznania. Znów mieszamy i dosypujemy szczyptę cukru. Na koniec dodajemy wybrane zioła i dokładnie łączymy składniki. Jeśli sos smakuje tak, jak ci zależało, możesz odstawić go na kilka godzin do lodówki, żeby wszystkie smaki lepiej się połączyły.

Jak zrobić nuggetsy? Będą lepsze niż w KFC i McDonaldzieJak zrobić nuggetsy? Będą lepsze niż w popularnych fast foodach

Więcej o: