Przetwory na zimę z cukinii do słoików - poznaj wyjątkowe przepisy
Przetwory na zimę z cukinii do słoików to świetny sposób na dodatkową dawkę witamin i podniesienie odporności. Zwłaszcza kiedy za oknami śnieg i niskie temperatury. Cukinia w zalewie jest delikatna w smaku i idealnie sprawdzi się jako dodatek do jesiennego lub zimowego obiadu. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę.
Składniki:
- 1 kilogram cukinii
- 1-2 papryki czerwone
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1-2 cebule
- koper
- 2-3 łyżeczki gorczycy
- 5 liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Składniki na zalewę:
- około 8-10 szklanek wody
- połówka szklanki octu 10-procentowego
- 1-2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
- Cukinię i paprykę dokładnie umyć. Nie obierać ze skórki, pokroić w paski
- Wymieszać.
- Cebulę obrać i pokroić.
- Wymieszać warzywa, dodać do nich przyprawy. Przełożyć do wyparzonych i wytartych słoików.
- Przygotować zalewę. Zagotować składniki na zalewę. Zalać nią warzywa.
- Zapasteryzować.
Zobacz wideo Roladki z cukinii [HAPS VEGE]
Przetwory z gruszek na zimę - czas na gruszkowy dżem domowej roboty
Przetwory z gruszek na zimę to przede wszystkim słodkie przysmaki. Na przykład dżemy. Nie ma nic pyszniejszego od gruszkowego dżemu z dodatkiem świeżego chleba. Kiedy jesień zawita do nas na dobre, to znak, że przyszła pora na polskie gruszki. Warto wykonać z nich słodkie dżemy i konfitury. Receptura znajduje się tutaj:
Składniki:
- 2 kilogramy gruszek
- pół kilograma cukru
- 2 cytryny
Wykonanie:
- Gruszki dokładnie umyć, obrać ze skórki. Pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić je na kawałki.
- Cytrynę wyparzyć i wycisnąć z niej sok.
- Gruszki zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny.
- Gotować przez 60 minut. Pamiętać o regularnym mieszaniu, aby owoce się nie przypaliły.
- Gotowy dżem umieszczamy w słoikach.
- Pasteryzujemy.
Przetwory na zimę - sałatki warzywne
Przetwory na zimę w formie sałatki warzywnej to idealna opcja na zdrowy i pyszny dodatek do domowego obiadu. Gotowe sałatki zdecydowanie ułatwiają nam życie, a dodatkowo podnoszą naszą odporność. Z racji, że są one wykonane z warzyw, dostarczają nam mnóstwa witamin i niezbędnych składników. Poniżej przepis krok po kroku na sałatkę wielowarzywną do słoika.
Składniki:
- 1 kilogram białej kapusty
- pół kilograma marchewki
- pół kilograma cebuli
- pół kilograma ogórków
- pół kilograma pomidorów
- pół kilograma papryki
- 4-5 szklanek wody
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu 10-procentowego
- 2- 3 łyżki soli
Wykonanie krok po kroku:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
- Kapustę obieramy z pierwszych liści i szatkujemy. Delikatnie zasalamy.
- Cebulę obieramy i kroimy. Później solimy. Kapustę i cebulę odstawiamy na 60 minut w dwóch oddzielnych naczyniach.
- W tym czasie kroimy ogórki, pomidory w plastry w dosyć cienkie plasterki.
- Paprykę natomiast w paski.
- Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
- Łączymy wszystkie warzywa. Mieszamy i umieszczamy w słoikach.
- Wykonujemy zalewę. Wodę, cukier, sól, ocet - gotujemy. Zalewamy nią warzywa.
- Pasteryzujemy.
Przetwory na zimę z ogórków - kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe
Przetwory na zimę z ogórków muszą się znaleźć w każdej spiżarni. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki są zdrowe i pyszne. Przepis na kiszone ogórki znajdziecie tutaj:
Składniki:
- ogórki gruntowe - średniej wielkości
- czosnek
- koper
- chrzan
- sól kłodawska
Składniki na zalewę:
- na każdy litrowy słoik, potrzebne jest pół litra zalewy
- 1 czubata łyżka soli na litr wody
Sposób przyrządzenia:
- Ogórki dokładnie umyć.
- Przygotować słoiki. Wyparzyć je i wytrzeć.
- Czosnek, chrzan obrać. Koper opłukać.
- Warzywa umieścić po równo w słoikach.
- Zalać wrzącą zalewą.
- Ogórki muszą być całe w zalewie.
- Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem. Przykryć kocem na 12 godzin.
- Po tym czasie odstawić do zimnego i ciemnego miejsca.
Zobacz też: Przepis na grzybki w occie - marynowane podgrzybki. Najlepszy patent na babcine przetwory