Przetwory na zimę - sprawdź, jakie zapasy warto mieć w spiżarni [kapusta, cukinia, gruszki, ogórki]

Przetwory na zimę przygotowuje się od końca czerwca do października. Jest to więc już ostatnia chwila na to, aby zapełnić swoją spiżarnię. Podpowiadamy kilka prostych i sprawdzonych przepisów.

Przetwory na zimę z cukinii do słoików - poznaj wyjątkowe przepisy

Przetwory na zimę z cukinii do słoików to świetny sposób na dodatkową dawkę witamin i podniesienie odporności. Zwłaszcza kiedy za oknami śnieg i niskie temperatury. Cukinia w zalewie jest delikatna w smaku i idealnie sprawdzi się jako dodatek do jesiennego lub zimowego obiadu. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę. 

Składniki:

  • 1 kilogram cukinii
  • 1-2 papryki czerwone
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1-2 cebule
  • koper
  • 2-3 łyżeczki gorczycy
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Składniki na zalewę:

  • około 8-10 szklanek wody
  • połówka szklanki octu 10-procentowego
  • 1-2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

  1. Cukinię i paprykę dokładnie umyć. Nie obierać ze skórki, pokroić w paski
  2. Wymieszać.
  3. Cebulę obrać i pokroić.
  4. Wymieszać warzywa, dodać do nich przyprawy. Przełożyć do wyparzonych i wytartych słoików.
  5. Przygotować zalewę. Zagotować składniki na zalewę. Zalać nią warzywa.
  6. Zapasteryzować.
Zobacz wideo Roladki z cukinii [HAPS VEGE]

Przetwory z gruszek na zimę - czas na gruszkowy dżem domowej roboty

Przetwory z gruszek na zimę to przede wszystkim słodkie przysmaki. Na przykład dżemy. Nie ma nic pyszniejszego od gruszkowego dżemu z dodatkiem świeżego chleba. Kiedy jesień zawita do nas na dobre, to znak, że przyszła pora na polskie gruszki. Warto wykonać z nich słodkie dżemy i konfitury. Receptura znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 2 kilogramy gruszek
  • pół kilograma cukru
  • 2 cytryny

Wykonanie:

  1. Gruszki dokładnie umyć, obrać ze skórki. Pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić je na kawałki.
  2. Cytrynę wyparzyć i wycisnąć z niej sok.
  3. Gruszki zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny.
  4. Gotować przez 60 minut. Pamiętać o regularnym mieszaniu, aby owoce się nie przypaliły.
  5. Gotowy dżem umieszczamy w słoikach.
  6. Pasteryzujemy.

Przetwory na zimę - sałatki warzywne

Przetwory na zimę w formie sałatki warzywnej to idealna opcja na zdrowy i pyszny dodatek do domowego obiadu. Gotowe sałatki zdecydowanie ułatwiają nam życie, a dodatkowo podnoszą naszą odporność. Z racji, że są one wykonane z warzyw, dostarczają nam mnóstwa witamin i niezbędnych składników. Poniżej przepis krok po kroku na sałatkę wielowarzywną do słoika.

Składniki:

  • 1 kilogram białej kapusty
  • pół kilograma marchewki
  • pół kilograma cebuli
  • pół kilograma ogórków
  • pół kilograma pomidorów
  • pół kilograma papryki
  • 4-5 szklanek wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu 10-procentowego
  • 2- 3 łyżki soli

Wykonanie krok po kroku:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
  2. Kapustę obieramy z pierwszych liści i szatkujemy. Delikatnie zasalamy.
  3. Cebulę obieramy i kroimy. Później solimy. Kapustę i cebulę odstawiamy na 60 minut w dwóch oddzielnych naczyniach.
  4. W tym czasie kroimy ogórki, pomidory w plastry w dosyć cienkie plasterki.
  5. Paprykę natomiast w paski.
  6. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
  7. Łączymy wszystkie warzywa. Mieszamy i umieszczamy w słoikach.
  8. Wykonujemy zalewę. Wodę, cukier, sól, ocet - gotujemy. Zalewamy nią warzywa.
  9. Pasteryzujemy.

Przetwory na zimę z ogórków - kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Przetwory na zimę z ogórków muszą się znaleźć w każdej spiżarni. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki są zdrowe i pyszne. Przepis na kiszone ogórki znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • ogórki gruntowe - średniej wielkości
  • czosnek
  • koper
  • chrzan
  • sól kłodawska

Składniki na zalewę:

  • na każdy litrowy słoik, potrzebne jest pół litra zalewy
  • 1 czubata łyżka soli na litr wody

Sposób przyrządzenia:

  1. Ogórki dokładnie umyć.
  2. Przygotować słoiki. Wyparzyć je i wytrzeć.
  3. Czosnek, chrzan obrać. Koper opłukać.
  4. Warzywa umieścić po równo w słoikach.
  5. Zalać wrzącą zalewą.
  6. Ogórki muszą być całe w zalewie.
  7. Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem. Przykryć kocem na 12 godzin.
  8. Po tym czasie odstawić do zimnego i ciemnego miejsca.

Zobacz też: Przepis na grzybki w occie - marynowane podgrzybki. Najlepszy patent na babcine przetwory

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.