Ryż z jabłkami. Zrobisz raz i nie pożałujesz! Doskonały przepis z cynamonem według Ewy Wachowicz

Ryż z jabłkami będzie idealnym pomysłem na wieczorną przekąskę lub deser, zwłaszcza w długie, jesienne wieczory. Aromatyczne, cynamonowe danie sprawdzi się idealnie podczas przyjęć, ucieszy dzieci i dorosłych. Oto przepis według Ewy Wachowicz.

Szukacie przepisu na arcypyszny deser albo słodkie danie na zimowe wieczory? A może coś pod kątem smacznego śniadania? Przedstawiamy przepis na ryż z jabłkami. Śledzimy kroki, jakie zaleca Ewa Wachowicz na swojej stronie. Gwiazda stosuje ciekawy zabieg - dodaje do ryżu śmietankę kremówkę. 

Nasze wskazówki na wyśmienity ryż z jabłkami

Polecamy dodać odrobinę więcej cynamonu i troszkę kardamonu dla podkręcenia smaku. Można też zostawić kilka kawałków jabłek dla przyozdobienia wierzchniej warstwy ryżu. Aby wzbogacić smak takiego deseru, Ewa Wachowicz poleca użyć miodu wielokwiatowego zamiast cukru. W tym przypadku będą potrzebne około 4 duże łyżki złotego syropu.

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • litr wody
  • 2 duże łyżki masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • szklanka śmietanki 30 proc.
  • półtora kilo jabłek
  • łyżka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Roztop łyżkę masła w garnku, wsyp ryż i lekko podsmaż.
  2. Kiedy ziarenka będą szkliste, zalej je wodą, posól i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aby ryż pochłonął całą wodę. Przed gotowaniem można go przelać na sicie zimną wodą  tak, aby był sypki. Dobrze jest zostawić ryż al dente - twardszy lepiej się trawi.
  3. Jajka wbij do naczynia, roztrzep widelcem i połącz z ryżem.
  4. Wymieszaj całość i podziel na trzy części.
  5. Obierz jabłka i pozbaw je gniazd nasiennych. Pokrój na talarki.
  6. Dodaj cynamon i posłodź owoce.
  7. Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem,.
  8. Układaj warstwy ryżu, przekładając je jabłkami.
  9. Wierzch ostatniej porcji ryżu polej śmietanką i posyp wiórkami masła.
  10. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 45 minut.

Smacznego!

W czym podawać ryż z jabłkami? Na jakie okazje?

Ryż z jabłkami będzie nie tylko doskonałym wyborem na deser, ale może też służyć jako słodkie danie obiadowe. Ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej prezentuje się w przezroczystych naczyniach, dlatego dobrze jest serwować go w szklanych salaterkach lub szerokich szklankach.

Więcej przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.