Zupa z dyni - przepis Magdy Gessler. Pyszna, kremowa i aromatyczna - idealna na jesień

Zupa z dyni z przepisu Magdy Gessler smakuje obłędnie. Jeśli uwielbiasz zupy krem i szukasz przepisu na obiad, który doskonale rozgrzewa - koniecznie musisz go wypróbować. Receptura jest bardzo prosta, a lista składników niezbyt wymagająca.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, więc nie musisz się jej obawiać. Ponadto ma mnóstwo witaminy A, witaminę C i E. Co ciekawe, jeden kubek gotowanej dyni zapewnia aż 245 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Warto więc korzystać z darów jesieni.

Zobacz wideo Pyszne ciasta z dynią - wypróbuj nasze przepisy

Zupa z dyni - przepis Magdy Gessler. Obłędnie pyszna zupa krem, którą zrobisz błyskawicznie

Składniki:

  • 1,5 kg dyni,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml bulionu jarzynowego,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól morska i biały pieprz do smaku,
  • natka pietruszki i pestki dyni do dekoracji.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa krem z dyni z przepisu Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Dynię obierz ze skórki, pokrój w małą kostkę, włóż do garnka i ugotuj w przygotowanym wcześniej bulionie jarzynowym. Dodaj również sól.
  2.  Po 15 minutach od zagotowania  dynia powinna zmięknąć. Następnie dodajemy obrany czosnek i gotujemy przez następnych kilka minut.
  3. Zawartość garnka blendujemy na gładką masę. Doprawiamy i dolewamy śmietankę 30 proc.
  4. Zupę krem nalewamy do misek. Możemy udekorować ją natką pietruszki, grzankami, uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Smacznego!

Jaką dynię wybrać do zupy? Musi być dojrzała, ale nie przejrzała

To zadanie nie jest proste. Najsmaczniejsze dynia to ta, która jest w pełni dojrzała. Nie może być jednak przejrzała. Jej skórka powinna być jędrna, bez przebarwień, ani żadnych uszkodzeń. Powinna być również ciężka i zwarta.

Więcej o: