Tani obiad, czyli trzy przepisy na "bieda-ucztę". Zrób dziś i jedz cały tydzień

Tani obiad nie musi być nudny i za chwilę to udowodnimy. Przed tobą trzy budżetowe przepisy na dania, które spokojnie mogą poleżeć w lodówce kilka dni. Tak właśnie wyglądała kuchnia naszych dziadków - prosto, smacznie i nie za miliony.
Zobacz wideo

Kuchnia inflacyjna to teraz bardzo popularne pojęcie. Ceny wszystkich produktów poszybowały w górę, ale nie musimy się martwić - dziś pokażemy, jak przygotować tani obiad na kilka dni, który nie tylko będzie smaczny, ale sprawi, że regionalne smakołyki znów zawitają na naszych stołach. Słyszeliście o pazibrodzie lub kulebiaku? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na "bieda-ucztę". 

Trzy marynaty do schabowych. Nie używaj mleka! Zdradzamy najlepsze przepisyDwie marynaty do schabowych. Nie używaj mleka! Zdradzamy najlepsze przepisy

Pazibroda - specjał z okolic Radomia z czterech składników

Pierwszy raz pazibrodę jadłam u mojej koleżanki. To danie to tradycja w jej rodzinie i od wielu, wielu lat przygotowuje się ją na Wszystkich Świętych. To prostota w najlepszym wydaniu.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • ok. 800 g ziemniaków
  • 400 g słoniny lub boczku wędzonego
  • kwaśna śmietana (ok. 200 ml)
  • dodatkowo: sól, pieprz

Pazibroda - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj. Następnie przełóż je do miski. Na zimnej patelni wytop pokrojoną słoninę.
  2. Kapustę włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody. Gotuj przez 15 minut. Możesz dorzucić 2 listki laurowe i 2-3 kulki ziela angielskiego.
  3. Ugotowaną kapustę poszatkuj i przełóż do ziemniaków. Następnie dodaj śmietanę oraz słoninę i za pomocą praski do ziemniaków ubij całość na gładką papkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło.

Tak przygotowana pazibroda spokojnie wytrzyma w lodówce nawet 5 dni. Najlepiej smakuje odgrzewana na odrobinie smalcu. Jeśli chcesz, możesz dodaj zeszkloną cebulę - ten dodatek świetnie podrasuje smak.

Zawijaki babci Gieni, czyli gołąbki z kaszą i grzybami

Z czasów dzieciństwa pamiętam, jak do mojej babci przychodziła koleżanka (którą też nazywałam babcią) i zawsze przynosiła dla nas kilka zawijaków. Te pyszne gołąbki z kaszy gryczanej smakowały bosko, a leśne grzyby dodawały nieco dzikiego charakteru. Sezon na grzyby trwa w najlepsze, dlatego warto wypróbować ten przepis.

Składniki:

  • 1 większa główka kapusty
  • ok. 300 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
  • ok. 700 g świeżych, leśnych grzybów (szczególnie polecam gąski lub podgrzybki)
  • 2 średnie cebule
  • olej lub masło do smażenia
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn lub tymianek
  • kawałki słoniny do wyłóżenia garnka

Zawijaki - sposób wykonania:

  1. Z kapusty wytnij głąb i sparz ją we wrzątku. Następnie oddziel liście. Te, które się porwały lub ich kształt nie pozwoli zawinąć w nie farsz - odłóż na bok.
  2. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Nie musi być al dente. Grzyby dokładnie oczyść (szczególnie, jeśli używasz gąsek - je należy kilkukrotnie wypłukać w wodzie z solą, by pozbyć się piachu). Następnie drobno je pokrój. Możesz także zetrzeć je na tarce. Cebule posiekaj w kostkę.
  3. Przygotuj dużą patelnię. Na łyżce tłuszczu zeszkli cebulę, następnie dodaj grzyby i lekko je osól. Kiedy odparuje z nich woda, dodaj ugotowaną kaszę. Całość dopraw do smaku przyprawami i podsmażaj przez kilka minut. Następnie pozostaw do lekkiego ostygnięcia. 
  4. Teraz czas na zawijanie. Na środek każdego liścia kapusty połóż porcję farszu i zwijaj. Najpierw boki do środka, potem do góry (tak jak krokiety). 
  5. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż skrawkami słoniny oraz kilkoma liśćmi, które nie nadawały się do zawijania. Następnie układaj gołąbki jeden obok drugiego, następnie piętrowo (każde piętro gołąbków przypraw solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim). Wierzch przykryj resztą liści i zalej całość wodą. 
  6. Garnek z gołąbkami wstaw na mały ogień i gotuj przez ok. 1,5 godziny. Z powstałego bulionu możesz przygotować sos.

Tak przygotowane zawijaki przechowuj w lodówce do 5 dni. Świetnie nadają się także do zamrażania. Jeśli nie masz szczęścia w grzybobraniu, leśne grzyby zamień na pieczarki - gołąbki będą równie smaczne. Jeśli natomiast nie przepadasz za kaszą gryczaną, polecam kaszę pęczak.

Ciekawostka: W wielu domach (w tym u mnie) podobne gołąbki je się w Wigilię. Różnica jest jednak taka, że do ich przygotowania używa się kapusty kiszonej - główki kiszonej kapusty pojawiają się w sklepach zazwyczaj na początku grudnia. Zamiast świeżych grzybów używa się suszonych - wcześniej trzeba je więc namoczyć.

Kulebiak - smaczny zawijaniec z niespodzianką w środku

Drożdżowy kulebiak to sposób na obiad na kilka dni. Zaletą tego przepisu jest nie tylko jego smak, ale także duży wachlarz możliwości - do środka możesz włożyć wszystko, co masz pod ręką. I chociaż tradycyjnie kulebiak nadziewa się mięsem lub kiszoną kapustą, spokojnie możesz użyć pieczarek, warzyw lub wszystkiego po trochu. Poniżej przepis na kulebiak, który najbardziej mi smakuje - z mięsem z rosołu, grzybami i kapustą.

Składniki:

Na ciasto drożdżowe:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 30 g drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki roztopionego i przestudzonego masła

Farsz:

  • ok. 300 g mięsa z rosołu
  • 200 g świeżych grzybów lub pieczarek
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • masło
  • sól, pieprz

Kulebiak - sposób wykonania:

  1. Zacznij od wykonania ciasta drożdżowego. Zrób rozczyn. Do miski wlej letnie mleko (nie może być gorące) i wkrusz drożdże. Dokładnie wymieszaj, dodaj cukier i odstaw na chwilę, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Po kilku minutach dodaj przesianą mąkę, sól i zacznij zagniatać, dodając po łyżce masła. Zagniataj ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Następnie przykryj miskę ściereczką i połóż w ciepłym miejscu, by ciasto wyrosło (powinno co najmniej podwoić swoją objętość).
  3. Kiedy ciasto rośnie, przygotuj farsz. Mięso z rosołu przepuść przez maszynkę, by miało konsystencję podobną do pasztetu. Cebulę pokrój, grzyby dokładnie oczyść i drobno posiekaj.
  4. Kiszoną kapustę poszatkuj i włóż do garnka. Zalej ją niewielką ilością wody i gotuj przez kilkanaście minut, by zmiękła (wodę możesz lekko osolić i dodać listek laurowy).
  5. Przygotuj patelnię i rozpuść na niej łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż grzyby. Smaż na średniej mocy palnika, aż z grzybów odparuje woda. Następnie dodaj kiszoną kapustę i całość razem smaż przez 5-7 minut.
  6. Zmielone mięso przełóż do miski. Dodaj podsmażone grzyby z kapustą i całość wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami.
  7. Kiedy ciasto drożdżowe wyrosło, przełóż je na stolnicę i chwilę wyrób. Następnie rozwałkuj na grubość ok. 1 cm (najlepiej od razu rób to na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponieważ zwinięte ciasto drożdżowe będzie ciężko przenieść). Na rozwałkowane ciasto połóż farsz i szczelnie zalep końce. Możesz odrobinę "poturlać" ciasto, by nabrało odpowiedniego kształtu. Wierzch kulebiaka posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz kulebiaka przez ok. 50 minut. Pokrojonego na kromki kulebiaka podawaj na ciepło lub na zimno jako dodatek do rosołu, barszczu lub z sosem.

LeczoJak zrobić leczo? Wykorzystaj trik z papryką, a będzie lepsze niż kiedykolwiek

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: