Kurczak z warzywami siostry Anastazji. Kucharka zdradza trik z zimną wodą

Siostra Anastazja to popularna wśród duchownych kucharka, która w swoich publikacjach dzieli się tradycyjnymi przepisami na dania obiadowe, przekąski, sałatki, ciasta i ciasteczka. W jednej z receptur na kurczaka z warzywami zdradziła trik z zimną wodą. Dzięki niemu, danie będzie bardziej aromatyczne i bogate w smaku.

Kurczak z warzywami to jeden z najprostszych pomysłów na pyszny obiad. Nigdy się nie nudzi - do przygotowania możemy użyć wielu warzyw, w zależności od pory roku lub upodobań. Serwujemy go z ugotowanym na sypko ryżem lub ulubioną kaszą, czy ziemniakami. Dodatkowym plusem jest szybkość wykonania - takie danie przygotujemy nawet w pół godziny i bez problemu zapakujemy je do pudełka, żeby zjeść później pyszny obiad w pracy. 

Jak zrobić masło czosnkowe? Przepis na dodatek do domowych zapiekanek i tostówJak zrobić masło czosnkowe? Przepis na dodatek do domowych zapiekanek i tostów

Kurczak z warzywami. Składniki

  • kilogram mięsa z udek z kurczaka (bez kości i skóry);
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 cukinia;
  • 1 bakłażan;
  • puszka pomidorów;
  • puszka kukurydzy;
  • 1 duża cebula;
  • olej;
  • sól, pieprz i papryka (ostra i łagodna) w proszku.

Trzy marynaty do schabowych. Nie używaj mleka! Zdradzamy najlepsze przepisyDwie marynaty do schabowych. Nie używaj mleka! Zdradzamy najlepsze przepisy

Sposób przygotowania. Pamiętaj o zalaniu mięsa zimną wodą

1. Umyj mięso i pokrój na kawałki. Włóż je do dużej miski i obtocz w przyprawach. Dodaj po pół łyżeczki każdej z nich;

2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka, aż się zarumieni (około 10-15 min na małym ogniu);

3. Podsmażone mięso przełóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą i duś przez kilka minut;

4. W tym czasie przygotuj warzywa: paprykę i cebulę pokrój je w kostkę, a następnie podsmaż osobno na oleju i przełóż do garnka;

5. Dodaj pomidory w puszce i kukurydzę bez wody - gotuj jeszcze kilka minut;

6. Czas na cukinię i bakłażana - pokrój w kosteczkę, podsmaż na oleju i przełóż go garnka. Duś jeszcze 10 min;

7. Spróbuj potrawki i w razie potrzeby dopraw solą, papryką i pieprzem,

8. Serwuj z ulubioną kaszą lub ryżem. 

Zobacz wideo

***

Przepis pochodzi z książki "173 specjały siostry Anastazji" wydawnictwa WAM. 

Więcej o: