Kurczak z warzywami to jeden z najprostszych pomysłów na pyszny obiad. Nigdy się nie nudzi - do przygotowania możemy użyć wielu warzyw, w zależności od pory roku lub upodobań. Serwujemy go z ugotowanym na sypko ryżem lub ulubioną kaszą, czy ziemniakami. Dodatkowym plusem jest szybkość wykonania - takie danie przygotujemy nawet w pół godziny i bez problemu zapakujemy je do pudełka, żeby zjeść później pyszny obiad w pracy.
1. Umyj mięso i pokrój na kawałki. Włóż je do dużej miski i obtocz w przyprawach. Dodaj po pół łyżeczki każdej z nich;
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka, aż się zarumieni (około 10-15 min na małym ogniu);
3. Podsmażone mięso przełóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą i duś przez kilka minut;
4. W tym czasie przygotuj warzywa: paprykę i cebulę pokrój je w kostkę, a następnie podsmaż osobno na oleju i przełóż do garnka;
5. Dodaj pomidory w puszce i kukurydzę bez wody - gotuj jeszcze kilka minut;
6. Czas na cukinię i bakłażana - pokrój w kosteczkę, podsmaż na oleju i przełóż go garnka. Duś jeszcze 10 min;
7. Spróbuj potrawki i w razie potrzeby dopraw solą, papryką i pieprzem,
8. Serwuj z ulubioną kaszą lub ryżem.
***
Przepis pochodzi z książki "173 specjały siostry Anastazji" wydawnictwa WAM.