Leczo do słoików na zimę to doskonały sposób na błyskawiczny obiad. Mamy sprawdzone przepisy dla zapracowanych

Leczo do słoików na zimę to znakomity pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Danie przygotowane na zapas to nie tylko sposób na obiad w awaryjnych sytuacjach, ale i rozgrzewającą przekąskę, która jest gotowa w kilka chwil.

Leczo na zimę - dlaczego warto wykonać je w większej ilości?

Leczo na zimę do słoika to sposób na błyskawiczny obiad w zdrowszej wersji. Jednak oszczędność czasu to nie wszystko. Należy zaznaczyć, że pyszne leczo z dużą ilością warzyw posiada całe mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Poniżej podajemy kilka przykładowych. Oto i one:

  • Leczo posiada spore ilości błonnika, dzięki czemu wspiera proces trawienia.
  • Leczo jest bogate w witaminy B6, A oraz E.
  • Jest źródłem ważnych składników odżywczych. Takich jak: cynk, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo.
  • Leczo wspiera układ krwionośny.
  • Leczo wspomaga procesy metaboliczne.
  • Jest wsparciem dla naszych jelit.
  • Leczo oczyszcza nasz organizm.

Leczo. Zdj. ilustracyjneJak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą? To jedno z najprostszych dań pod słońcem

Leczo z cukinii na zimę - jak wykonać leczo na zimę do słoika?

Leczo z cukinii na zimę najlepiej przygotować w trakcie sezonu na cukinie, jednak warto wiedzieć, że to warzywo jest dostępne w sklepach przez cały rok. Poniżej podajemy przepis krok po kroku:

Warzywne leczo na zimę - sprawdzony przepis dla każdego:

Składniki:

  • około 2 kilogramów papryki
  • 3-4 cebule
  • 1 kilogram cukinii
  • półtora kilograma pomidorów
  • olej lub oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka suszona ostra oraz słodka, tymianek

Wykonanie:

  1. Paprykę należy dokładnie umyć i usunąć nasiona.
  2. Cebulę obrać i pokroić. Następnie pokroić resztę warzyw. 
  3. Warzywa podsmażyć na patelni, na wolnym ogniu. Później dusić przez kilka minut pod przykryciem na patelni.
  4. Dołożyć przyprawy, ilość wedle uznania.
  5. Jeśli leczo wyszło za gęste, można podlać delikatnie wodą i gotować jeszcze przez chwilę.
  6. Gorącą masę warzywną przełożyć do czystych i suchych słoików. Na wierzchu wlać olej lub oliwę.
  7. Zakręcić i zapasteryzować.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Leczo do słoików na zimę z pieczarkami - przekonaj się jakie to pyszne!

Leczo do słoików na zimę z pieczarkami to doskonały sposób na błyskawiczny posiłek. Odwiedza Cię nagle rodzina lub przyjaciele, a Ty nie wiesz, co im podać? Lodówka jest pusta? W takiej sytuacji i nie tylko przydatne okażą się domowe przetwory. Oczywiście o ile wcześniej je przygotujesz. Przepis znajduje się poniżej.

Leczo (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na leczo z fasolką szparagowa i cukinią. Tylko w jednym garnku

Przepis na leczo z pieczarkami:

Składniki:

  • półtora kilograma papryki
  • kilogram pomidorów
  • pół kilograma cukinii
  • 1-2 małe papryczki ostre
  • 5 cebul
  • około 100 ml oleju roślinnego
  • około 100-150 ml wody
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka
  • około 100 gramów koncentratu pomidorowego

Wykonanie krok po kroku:

  1. Papryki dokładnie umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Papryczki ostre drobno posiekać.
  2. Cebulę pokroić w plastry.
  3. Następnie umieścić cebulę i papryki na rozgrzanym ogniu.
  4. Dusić przez kilka minut.
  5. Pomidory myjemy, a następnie wyparzamy i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę i dokładamy do patelni.
  6. Pieczarki płuczemy i kroimy w plastry.
  7. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. 
  8. Następnie wszystkie składniki dusić, aż warzywa będą miękkie. Dołożyć koncentrat i wodę.
  9. Całość wymieszać.
  10. Trzymać na ogniu kilka minut.
  11. Gotowe leczo przekładamy do wyparzonych i suchych słoików.
  12. Pasteryzujemy.

Zobacz też: Leczo z cukinii z twistem. Trik z piekarnikiem odmieni smak tej potrawy

Więcej o: