Mistrzowskie przetwory siostry Anieli. Przepisy na pyszną zimę od kucharki, która gotowała dla papieża

Zima zbliża się wielkimi krokami, a to znak, że spiżarnie i piwniczki czekają na zapełnienie. Przetwory to najlepszy sposób na zamknięcie letnich przysmaków i otworzenie ich, gdy tylko zrobi się nieco zimniej. Siostra Aniela pokazuje dwa sprawdzone sposoby, które zasmakują wszystkim.

Przetworów, które robione są na zimowe wieczory, jest wiele. Najpopularniejsze na pewno są ogórki, które robione są w różnych zalewach, a także papryka, cukinia i buraczki. Wszystko to później trafia na nasze stoły jako dodatek do kanapek lub dań głównych.

Siostra Aniela, która znana jest z gotowania dla samego papieża i głów kościoła w programie „Anielska kuchnia" pokazała, jak przyrządza przetwory, które nie tylko są łatwe w przygotowaniu, ale też smaczne. W programie mogliśmy zobaczyć przepis na marynowane patisony oraz sałatkę z cukinii.

 

Przepis na marynowane patisony siostry Anieli

Składniki

  • 10 średniej wielkości patisony,
  • 10 dużej wielkości ząbków czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 3 marchewki,
  • pęczek kopru.

Składniki na marynatę

  • 2 l wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżka soli,
  • pół szklanki octu,
  • 4 liście laurowe,
  • ziele angielskie.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Patisony umyj, a następnie pozbądź się ogonków z dwóch stron.
  2. Słoiki o wielkości minimum 1,7 l dokładnie umyj, wyparz i osusz. Przygotowane patisony układaj ciasno w słoiku. Jeśli któreś warzywo jet za duże wystarczy przeciąć je na pół.
  3. Cebulę obierz i pokrój w krążki, włóż do słoika z dyniami.
  4. Do takiego słoika wrzuć wcześniej przekrojone na pół 3 ząbki czosnku. Dzięki temu aromat będzie jeszcze większy.
  5. Kolejnym składnikiem jest koper. Połowę pęczka dodaj do reszty warzyw.
  6. Marchewkę obierz i pokrój w grubsze talarki, dodaj kilka kawałków do każdego słoika.
  7. Całość zalej marynatą. Wszystko ma być zakryte przez płyn.
  8. Szczelnie zamknij słoiki i zapasteryzuj. Odłóż do chłodnego miejsca.

Przepis na sałatkę z cukinii od siostry Anieli

Składniki

  • 1 duża cukinia,
  • 2 papryki,
  • 1 cebula,
  • pęczek pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku.

Składniki na zalewę

  • pół szklanki cukru,
  • łyżka soli,
  • pół szklanki octu 10%,
  • ¼ szklanki oleju.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię umyj i odkrój końce. Pokrój na pół, a następnie zetrzyj na tarce tak, aby powstały talarki. Jeśli chcesz, możesz zrobić to ręcznie za pomocą noża. Wszystko przełóż do dużej miski.
  2. Paprykę umyj i pokój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka, zieloną pietruszkę posiekaj i wszystko dodaj do miski z cukinią.
  3. Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do reszty składników.
  4. Składniki na zalewę wymieszaj z sobą i wlej do warzyw. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godziny.
  5. Po tym czasie sałatkę włóż do słoików i zapasteryzuj. Odstaw w chłodne miejsce.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.