Sos grzybowy świetnie smakuje solo, ale także z makaronem lub polędwiczkami. Sposób wykonania jest prosty i w zależności od tego, jakich grzybów użyjesz, smak będzie nieco inny. Jednak żeby zawsze sos grzybowy był pyszny i aromatyczny, warto dodać odrobinę świeżego tymianku. Efekt wow murowany.
Tani obiad, czyli trzy przepisy na "bieda-ucztę". Zrób dziś i jedz cały tydzień
Jak zrobić sos grzybowy?
Składniki:
- 500 g leśnych grzybów (dowolnych)
- 2 niewielkie cebule
- śmietanka 30 proc. (szklanka)
- masło
- sól, pieprz, świeży tymianek
- opcjonalnie: pół szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego
Sos grzybowy - sposób wykonania:
- Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż grzyby. Smaż na sporym ogniu, a kiedy odparuje z nich woda, lekko osól i wlej śmietanę i dodaj tymianek.
- Zmniejsz moc palnika i duś przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, żeby twój sos nie był zbyt gęsty, dolej pół szklanki bulionu.
Tak przygotowany sos grzybowy to świetny dodatek do kopytek lub sztuki mięsa. Nie ma na co czekać, tylko ruszajmy na grzyby. Jest tyle fantastycznych przepisów do przetestowania!
Jak zrobić naleśniki idealne? Francuzi mają na to patent
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.