Dżem z dyni i jabłek to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Doskonale nadaje się jako dodatek do naleśników czy gofrów, ale obłędnie smakować będzie również na kanapce. Jeśli jeszcze nie próbowałeś takiego dżemu i jesteś sceptyczny co do tego połączenia - bez obaw! Gwarantujemy, że jest wyśmienity.
Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą
Dżem z dyni i jabłek - przepis. Zamknij w słoiku smak jesieni
Chłodne dni i noce zbliżają się wielkimi krokami. To ostatni dzwonek, by zamknąć pyszny smak letnich i jesiennych warzyw i owoców w słoikach. Jak więc przygotować dżem z dyni i jabłek, by smakował doskonale i zdobył uznanie twojej rodziny i gości? Potrzebne będą następujące składniki.
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 1 kg dyni,
- 3/4 szklanki cukru,
- sok z 1 cytryny lub pomarańczy,
- 3-4 cm korzenia imbiru,
- 2 łyżeczki korzennej przyprawy,
- 1 szklanka wody.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na dżem z dyni i jabłek z korzenną nutą. Sposób przygotowania krok po kroku
- Dynię podziel na mniejsze kawałki, usuń miąższ i pestki, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Jabłka umyj i również obierz ze skórki, a następnie, tak jak dynię, pokrój w kostkę.
- Do dużego garnka wlej wodę, wsyp cukier, wrzuć dynię i gotuj ją przez około kwadrans.
- Następny krok to dodanie jabłek oraz startego na tarce imbiru.
- Następnie dodaj korzenną przyprawę i sok z cytryny lub pomarańczy.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż konsystencja zacznie przypominać dżem.
- Jeszcze gorący dżem nakładaj do wyparzonych wcześniej słoików.
- Wypełnione dżemem słoiki mocno zakręć i postaw do góry dnem, aby pokrywka się zassała. Kiedy ostygną, upewnij się, że są wklęsłe.