Dżem z dyni i jabłek - przepis. Doskonały dodatek do naleśników i gofrów na chłodne jesienne dni

Dżem z dyni i jabłek to jeden z najlepszych dżemów, jakie istnieją. Chcesz się o tym przekonać? Koniecznie wypróbuj tego przepisu, a gwarantujemy, że nie pożałujesz. Ale pamiętaj - przygotuj od razu podwójną porcję, bo znika błyskawicznie!

Dżem z dyni i jabłek to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Doskonale nadaje się jako dodatek do naleśników czy gofrów, ale obłędnie smakować będzie również na kanapce. Jeśli jeszcze nie próbowałeś takiego dżemu i jesteś sceptyczny co do tego połączenia - bez obaw! Gwarantujemy, że jest wyśmienity.

Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Dżem z dyni i jabłek - przepis. Zamknij w słoiku smak jesieni

Chłodne dni i noce zbliżają się wielkimi krokami. To ostatni dzwonek, by zamknąć pyszny smak letnich i jesiennych warzyw i owoców w słoikach. Jak więc przygotować dżem z dyni i jabłek, by smakował doskonale i zdobył uznanie twojej rodziny i gości? Potrzebne będą następujące składniki.

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 kg dyni,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • sok z 1 cytryny lub pomarańczy,
  • 3-4 cm korzenia imbiru,
  • 2 łyżeczki korzennej przyprawy,
  • 1 szklanka wody.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na dżem z dyni i jabłek z korzenną nutą. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Dynię podziel na mniejsze kawałki, usuń miąższ i pestki, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2.  Jabłka umyj i również obierz ze skórki, a następnie, tak jak dynię, pokrój w kostkę.
  3. Do dużego garnka wlej wodę, wsyp cukier, wrzuć dynię i gotuj ją przez około kwadrans.
  4. Następny krok to dodanie jabłek oraz startego na tarce imbiru.
  5. Następnie dodaj korzenną przyprawę i sok z cytryny lub pomarańczy.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż konsystencja zacznie przypominać dżem.
  7. Jeszcze gorący dżem nakładaj do wyparzonych wcześniej słoików.
  8. Wypełnione dżemem słoiki mocno zakręć i postaw do góry dnem, aby pokrywka się zassała. Kiedy ostygną, upewnij się, że są wklęsłe.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.