Kompot z jabłek na zimę - naturalny i domowy napój owocowy. Potrzebujesz raptem tych kilka składników

Kompot z jabłek na zimę to naturalny, zdrowy i naprawdę pyszny napój. Jest idealny dla każdego, kto w chłodne dni chce sobie przypomnieć smak lata. Jak zrobić kompot? Najlepiej z naszego przepisu - jest prosty i łatwy do zrealizowania.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Kompot to owocowy napój, najczęściej pity do obiady czy kolacji. Ale ten smakołyk nadaje się jako dodatek do każdego posiłku. Jest też bardzo zdrowy - korzystnie wpływa na układ krążenia i sen. Pomaga też się zrelaksować i uspokoić. Bardzo dobrze nawadnia organizm i jest konkurencją dla sklepowych napojów słodzonych. A jak własnoręcznie zrobić kompot z jabłek na zimę? Wypróbujcie nasz przepis. Na pewno wejdzie na stałe do waszego menu. 

Kompot z jabłek na zimę. Do jego przygotowania potrzeba tylko czterech produktów

Domowy kompot to jedynie cztery, łatwo dostępne składniki. Oto ich lista:

  • jabłka (w zależności od odmiany, kompot może mieć inny kolor oraz wymagać mniej lub więcej cukru) - kilogram,
  • woda (przegotowana i zimna) - dwa litry,
  • cukier - ćwierć szklanki,
  • przyprawy - cynamon, goździki, skórka bądź  sok z cytryny czy imbir.

Jeszcze jedno - proporcje cukru możesz dowolnie zmniejszyć lub zwiększyć, zależnie od swojego gustu. Oprócz tego, pamiętaj, że możesz zamienić cukier na miód, ksylitol czy inny, zdrowszy słodzik. 

Kompot z jabłek na zimę. Przygotowanie to tylko kilka prostych czynności

Przygotowanie kompotu zacznij od umycia i wyparzenia butelek bądź słoików. Potem zajmij się owocami:

  1. Jabłka dokładnie umyj, wytnij gniazda nasienne i usuń szypułki oraz wszystkie części obite czy zepsute;
  2. Owoce pokrój na cząstki (w skórce), po czym umieść w słoikach (butelkach);
  3. Teraz możesz zasypać owoce cukrem i dodać przyprawy, bądź osobno przygotować syrop - zagotuj wodę z cukrem i nieco ostudź. Potem zalej płynem jabłka;
  4. Inną opcją jest gotowanie owoców z przyprawami i cukrem przez 15 - 30 minut i następnie przelanie gotowego napoju do słoików (butelek);
  5. Pamiętaj o pasteryzacji - w kąpieli wodnej lub na sucho w piekarniku. Jak wolisz.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.