Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą
Kompot to owocowy napój, najczęściej pity do obiady czy kolacji. Ale ten smakołyk nadaje się jako dodatek do każdego posiłku. Jest też bardzo zdrowy - korzystnie wpływa na układ krążenia i sen. Pomaga też się zrelaksować i uspokoić. Bardzo dobrze nawadnia organizm i jest konkurencją dla sklepowych napojów słodzonych. A jak własnoręcznie zrobić kompot z jabłek na zimę? Wypróbujcie nasz przepis. Na pewno wejdzie na stałe do waszego menu.
Kompot z jabłek na zimę. Do jego przygotowania potrzeba tylko czterech produktów
Domowy kompot to jedynie cztery, łatwo dostępne składniki. Oto ich lista:
- jabłka (w zależności od odmiany, kompot może mieć inny kolor oraz wymagać mniej lub więcej cukru) - kilogram,
- woda (przegotowana i zimna) - dwa litry,
- cukier - ćwierć szklanki,
- przyprawy - cynamon, goździki, skórka bądź sok z cytryny czy imbir.
Jeszcze jedno - proporcje cukru możesz dowolnie zmniejszyć lub zwiększyć, zależnie od swojego gustu. Oprócz tego, pamiętaj, że możesz zamienić cukier na miód, ksylitol czy inny, zdrowszy słodzik.
Kompot z jabłek na zimę. Przygotowanie to tylko kilka prostych czynności
Przygotowanie kompotu zacznij od umycia i wyparzenia butelek bądź słoików. Potem zajmij się owocami:
- Jabłka dokładnie umyj, wytnij gniazda nasienne i usuń szypułki oraz wszystkie części obite czy zepsute;
- Owoce pokrój na cząstki (w skórce), po czym umieść w słoikach (butelkach);
- Teraz możesz zasypać owoce cukrem i dodać przyprawy, bądź osobno przygotować syrop - zagotuj wodę z cukrem i nieco ostudź. Potem zalej płynem jabłka;
- Inną opcją jest gotowanie owoców z przyprawami i cukrem przez 15 - 30 minut i następnie przelanie gotowego napoju do słoików (butelek);
- Pamiętaj o pasteryzacji - w kąpieli wodnej lub na sucho w piekarniku. Jak wolisz.
Smacznego!