Łatwy przepis na kotlety mielone z indyka. Tradycyjne i smaczne jak u babci

Przedstawiamy łatwy przepis na kotlety mielone z indyka. Przyrządza się je bardzo prosto i szybko. Potrzebne wam będzie tylko dobrej jakości mięso, jajko, cebula i przyprawy. Przeczytajcie nasz przepis i idźcie zakasać rękawy, bo naprawdę warto.

Podajemy jeden z najprostszych przepisów na kotlety mielone. Zastanawiacie się, co zrobić dzisiaj na obiad? Przygotujcie patelnię, aby przygotować te nieziemsko delikatne kotlety. 

Wypróbujcie nasz łatwy przepis na kotlety mielone

Tradycyjne dania nigdy nie wychodzą z mody. Oto przepis, do którego będziecie wracać niejeden raz. Z zaledwie kilku składników powstanie przepyszne danie, które zasmakuje każdemu. 

Składniki:

  • duża czerstwa zwykła bułka,
  • woda lub mleko do namoczenia bułki,
  • pół kilo mielonego mięsa (najlepiej udziec z indyka),
  • średniej wielkości cebula,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • ćwierć szklanki zimnej wody,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Namocz czerstwą bułkę. Zalej ją wodą lub mlekiem i zostaw na około 20 minut.
  2. Przygotuj garnek lub dużą miskę i włóż do niej zmielone mięso, drobno pokrojoną cebulę i jajko. Dopraw solą i pieprzem. Połącz z namoczoną bułką i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Wyrabiając mięso, dodawaj stopniowo zimną wodę i mieszaj masę do momentu, aż mięso wchłonie wodę. Uwaga: mięso nie powinno przyklejać się do rąk. Kotlety należy wyrabiać cierpliwie – im dłużej to robimy, tym lepsze kotlety wyjdą.
  4. Pamiętaj, że masa może sprawiać wrażenie za rzadkiej, ale dzięki temu kotlety uzyskają delikatną konsystencję.
  5. Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.

Propozycje podania kotletów mielonych

Kotlety świetnie smakują z surówką i ziemniakami. Są naprawdę przepyszne z żurawiną. Mogą też posłużyć jako wkład do kanapki, np. świeżej kajzerki. 

Więcej podobnych przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.