Smażysz i solisz kurki? Mogą stracić cenne składniki. Jest lepszy sposób na przygotowanie tych grzybów

Jak najlepiej przyrządzić kurki? Większość odpowie, że posolić i usmażyć, ale w ten sposób stracą niektóre ze swoich właściwości. To jak je przygotować, aby były wartościowym i smacznym posiłkiem? Lasy Państwowe podzieliły się kilkoma wskazówkami na przyrządzanie grzybów.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Lasy Państwowe (LP) co jakiś czas dzielą się w mediach społecznościowych różnymi ciekawostkami. Niedawno pracownicy z nadleśnictwa Kluczbork opublikowali na Twitterze grafikę, na której radzą, co zrobić, aby kurki zachowały swoje zdrowotne właściwości. Większość z nas smaży je np. w jajecznicy, wcześniej posoliwszy. Niestety w ten sposób pozbawiamy te smaczne grzyby ich przeciwpasożytniczego działania. Personel Lasów Państwowych poradził, co zrobić, by je zachować.

Kurki - jak przyrządzić, aby zachowały swoje zdrowotne właściwości? Bardzo prosto

Jak przygotować kurki do jedzenia, aby skorzystać z ich przeciwpasożytniczych właściwości? Po powrocie z lasu trzeba wyczyścić grzyby, a potem je ususzyć. Można to zrobić na dwa sposoby:

  • w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 40-50 st. C (kurki tracą swoje właściwości już w temperaturze 55 st. C, więc pilnujcie tego), aby nie pleśniały,
  • w specjalnej suszarce do grzybów.

Pamiętajcie, aby suszone grzyby przechowywać w szczelnym pojemniku, a jeśli wybieramy szklany, to musi być trzymany w zacienionym miejscu. Co można zrobić z suszonymi kurkami? Lasy Państwowe radzą, aby je zmielić i w takiej formie dodawać do różnych potraw:

  • kasz,
  • sosów,
  • sałatek,
  • kanapek.

Jak widać, pomysłów jest sporo. 

Co zrobić, aby kurki nie były gorzkie? Są sprawdzone sposoby

Aby potrawy z kurkami nie miały gorzkiego posmaku, trzeba uprzednio przygotować grzyby. Należy je wymoczyć w mleku lub chłodnej wodzie przez godzinę lub półtorej. W przypadku mrożenia grzybów, aby uniknąć goryczy, trzeba je zblanszować (co prawda wysoka temperatura też źle wpływa na właściwości kurek, ale proces ten trwa maksymalnie krótko, więc straty nie powinny być duże). 

Więcej o: