Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Lasy Państwowe (LP) co jakiś czas dzielą się w mediach społecznościowych różnymi ciekawostkami. Niedawno pracownicy z nadleśnictwa Kluczbork opublikowali na Twitterze grafikę, na której radzą, co zrobić, aby kurki zachowały swoje zdrowotne właściwości. Większość z nas smaży je np. w jajecznicy, wcześniej posoliwszy. Niestety w ten sposób pozbawiamy te smaczne grzyby ich przeciwpasożytniczego działania. Personel Lasów Państwowych poradził, co zrobić, by je zachować.
Jak przygotować kurki do jedzenia, aby skorzystać z ich przeciwpasożytniczych właściwości? Po powrocie z lasu trzeba wyczyścić grzyby, a potem je ususzyć. Można to zrobić na dwa sposoby:
Pamiętajcie, aby suszone grzyby przechowywać w szczelnym pojemniku, a jeśli wybieramy szklany, to musi być trzymany w zacienionym miejscu. Co można zrobić z suszonymi kurkami? Lasy Państwowe radzą, aby je zmielić i w takiej formie dodawać do różnych potraw:
Jak widać, pomysłów jest sporo.
Aby potrawy z kurkami nie miały gorzkiego posmaku, trzeba uprzednio przygotować grzyby. Należy je wymoczyć w mleku lub chłodnej wodzie przez godzinę lub półtorej. W przypadku mrożenia grzybów, aby uniknąć goryczy, trzeba je zblanszować (co prawda wysoka temperatura też źle wpływa na właściwości kurek, ale proces ten trwa maksymalnie krótko, więc straty nie powinny być duże).