Przepis na placki ziemniaczane to doskonała propozycja na szybki obiad lub kolację. A co najważniejsze - to bardzo tanie danie na każdą kieszeń. Jak więc przygotować placki ziemniaczane, by były wręcz perfekcyjne? Nie jest to łatwa sztuka, ale Magda Gessler przychodzi z pomocą.
Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą
Placki ziemniaczane Magdy Gessler - przepis. Zadbaj o wszystkie składniki, a będą obłędne w smaku
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 2 małe cebule,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 1 duża łyżka śmietany 12 proc.,
- świeży pieprz, sól,
- olej do smażenia.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na placki ziemniaczane. Sposób przygotowania krok po kroku
- Umyj ziemniaki, a następnie obierz je i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce.
- Starte ziemniaki dokładnie odciśnij z wody, a następnie przełóż do dużej miski.
- Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko, śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i świeżym pieprzem. Ilość przypraw wedle uznania.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Placki nakładaj łyżką. Smaż tak długo, aby uzyskać złoty kolor po obu stronach placka.
- Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu łatwiej pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Placki ziemniaczane - z czym je podawać?
Placki ziemniaczane można podać na dwa sposoby - wytrawnie i na słodko. Doskonale smakują z musem jabłkowym, dżemem czy śmietaną z cukrem. Niektórzy wolą jeść je z dodatkiem kwaśnej śmietany, twarogu czy szczypiorku. Warto też pokusić się o stworzenie sosu węgierskiego.