Placki ziemniaczane Magdy Gessler - przepis. Złociste, chrupiące i obłędnie smaczne

Placki ziemniaczane Magdy Gessler przygotujesz szybko, ale pamiętaj - z talerza znikają jeszcze szybciej. Znana restauratorka zdradza sekret na to, by były chrupiące na zewnątrz, a puszyste w środku. Oto najlepszy przepis na placki ziemniaczane.

Przepis na placki ziemniaczane to doskonała propozycja na szybki obiad lub kolację. A co najważniejsze - to bardzo tanie danie na każdą kieszeń. Jak więc przygotować placki ziemniaczane, by były wręcz perfekcyjne? Nie jest to łatwa sztuka, ale Magda Gessler przychodzi z pomocą.

Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Placki ziemniaczane Magdy Gessler - przepis. Zadbaj o wszystkie składniki, a będą obłędne w smaku

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 małe cebule,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 duża łyżka śmietany 12 proc.,
  • świeży pieprz, sól,
  • olej do smażenia.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na placki ziemniaczane. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Umyj ziemniaki, a następnie obierz je i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
  2. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce.
  3. Starte ziemniaki dokładnie odciśnij z wody, a następnie przełóż do dużej miski.
  4. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko, śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i świeżym pieprzem. Ilość przypraw wedle uznania.
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej. Placki nakładaj łyżką. Smaż tak długo, aby uzyskać złoty kolor po obu stronach placka.
  6. Usmażone placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu łatwiej pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane - z czym je podawać?

Placki ziemniaczane można podać na dwa sposoby - wytrawnie i na słodko. Doskonale smakują z musem jabłkowym, dżemem czy  śmietaną z cukrem. Niektórzy wolą jeść je z dodatkiem kwaśnej śmietany, twarogu czy szczypiorku. Warto też pokusić się o stworzenie sosu węgierskiego.

Więcej o: