Ania Starmach podzieliła się przepisem na chrzan. Banalny skład

To tarte warzywo jest nie tylko idealnym dodatkiem do mięs i wędlin, a także do buraczków. Ania Starmach pokazała przepis jak zrobić ten klasyczny przysmak, który jest smaczny i zdrowy. Wystarczy tylko 5 składników i 10 minut, aby zrobić ten dodatek.

Nie ma nic prostszego i szybszego niż zrobienie domowego, świeżego tartego chrzanu. Nie tylko ważne są w tym dodatku walory smakowe i to jak i z czym można go podawać, a również to, jak zdrowy jest.

Ania Starmach to polska kucharka, autorka książek kucharskich oraz właścicielka portalu kulinarnego. Jest również osobowością telewizyjną i możemy ją oglądać jako jurorkę w kulinarnych programach telewizyjnych „MasterChef" oraz „MasterChef Junior".

Na swoim blogu kulinarnym dzieli się przepisami i pomysłami na posiłki. Na jej stronie możemy znaleźć przepis na banalnie prosty domowy tarty chrzan, który nie tylko gości na świątecznych stołach, a także jako dodatek do mięs i wędlin w ciągu całego roku. Do tego przepisu wystarczy jedynie 5 składników, a czas przygotowywania jest błyskawiczny.

Zobacz wideo

Domowy tarty chrzan Ani Starmach

Składniki

  • 2 korzenie chrzanu,
  • pół szklanki wrzątku,
  • 4 łyżki octu z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Sok z cytryny wyciśnij do miseczki, w której będziesz przygotowywać chrzan.
  2. Korzenie chrzanu umyj, obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach wprost do naczynia z sokiem z cytryny. Aby warzywo nie zmieniło swojego koloru na ciemny, wystarczy, jak pomieszasz je ze wcześniej wyciśniętym sokiem.
  3. Do całości dosyp sól oraz cukier, dokładnie wymieszaj, a następnie zalej wszystko wrzątkiem.
  4. Tak przygotowany chrzan gotowy jest do podawania lub umieszczenia go w słoikach, które również możesz zapasteryzować. Jeśli nie masz pod ręką soku z cytryny, możesz zastąpić go octem jabłkowym, który także zapobiega ciemnieniu chrzanu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.