Aromatyczny, pyszny i zdrowy rosół według Magdy Gessler. Restauratorka używa nietypowych składników

Rosół według Magdy Gessler jest wyjątkowo aromatyczny, pyszny i zdrowy. Restauratorka dodaje do klasycznej, polskiej zupy kilka nietypowych składników. Jakich? Zobaczcie sami. Przepis jest naprawdę wart wypróbowania.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Rosół to staropolska zupa, pochodząca z czasów, gdy mięso przechowywano w soli. Stąd "rosół" od "rozsolić", czyli pozbawić soli. Robiono to poprzez długie i powolne gotowanie mięsa. Co prawda dzisiaj nie trzeba już tak robić, ale sposób przyrządzania pozostał już na stałe, a sama zupa jest klasyką polskiej kuchni. Jednak rosół można przyrządzać na wiele sposobów poprzez dodawanie różnych składników. Bardzo ciekawy sposób ma Magda Gessler. Zdradziła swój przepis w jednym z odcinków programu Kuchenne Rewolucje. Jej receptura jest też dostępna na portalu Smaki Życia

Aromatyczny rosół Magdy Gessler. Restauratorka dodaje do niego kilka nietypowych składników

Do rosołu znanej restauratorki potrzebujesz następujących składników:

  • szponder wołowy (żeberka wołowe, to pierwszy wyjątkowy składnik) - pół kilograma,
  • kurczak (najlepiej ekologiczny),
  • woda (zimna i przefiltrowana) - tyle, aby zakryć mięso i warzywa,
  • seler,
  • por,
  • marchewka - 4 - 5 sztuk (zależnie od wielkości),
  • pietruszka - 3 - 4 sztuki (również liczna zależy od wielkości korzeni),
  • kapusta włoska - ćwierć główki,
  • przyprawy - sól, pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielskie, goździki (drugi nietypowy składnik), lubczyk (świeży, ostatni wyjątkowy składnik), natka pietruszki (pęczek + odrobina do posypania).

Rosół z "Kuchennych Rewolucji" jest czasochłonny w przygotowaniu. Ale warto się poświęcić

Przygotowanie rosołu Magdy Gessler zacznij od umycia i pokrojenia mięsa i warzyw. Potem przejdź do następnych czynności:

  1. Cebulę opal nad ogniem bądź zeszklij na suchej patelni;
  2. Umieść mięso z warzywami (cebulą też) w garnku i zalej zimną, filtrowaną wodą (dla lepszego smaku);
  3. Dodaj przyprawy (poza solą) i gotuj całość na niewielkim ogniu przez trzy godziny;
  4. Dodaj świeży lubczyk i natkę pietruszki (zostaw trochę do posypania zupy) i zostaw na ogniu na następne 30 minut, ale nie dłużej niż godzinę;
  5. Gotowy rosół odcedź i podawaj z makaronem i posypką ze świeżej natki pietruszki.

Jeśli chcesz mieć chudy rosół to mocno go schłódź i zdejmij tłuszcz (tylko trochę zostaw dla smaku). Aby uzyskać klarowną zupę, przecedź ją i dodaj dwa białka z kurzych jaj. Mieszaj i podgrzewaj powoli, po czym przecedź. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA