Przedstawiamy klasyczne ciasto z gruszkami z dodatkiem groszków czekoladowych. Miękkie, delikatne i wilgotne będzie zarówno wyjątkowym deserem, jak i wieczornym małym co nieco. Zobaczcie, jak je upiec, aby zajadać się nim z przyjaciółmi.
Ciasto z gruszkami - jakie owoce wybrać?
Do tego ciasta najlepsze będą słodsze, dość twarde gruszki. Można użyć konferencji albo innych, mniejszych gatunków. Co ciekawe, gruszki świetnie współgrają z czekoladą, dlatego warto spróbować naszego przepisu.
Składniki
- 4 jajka
- 4 gruszki
- 150 g groszków czekoladowych
- 1/3 szklanki mleka
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka rumu
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Przepis na porcje dla 10 osób
Przygotowanie
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij żółtka z cukrem aż do momentu, jak uzyskają puszystą konsystencję.
- Dodaj mleko, rum, rozpuszczone masło i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Miksuj do połączenia się wszystkich składników.
- Obierz gruszki, pokrój je na ćwiartki i usuń szypułki.
- Kilka kawałków odłóż na bok, a resztę pokrój w kostkę.
- Dodaj pokrojone gruszki i groszki czekoladowe do ciasta.
- Ubij białka na puch i wmieszaj w ciasto łyżką.
- Przygotuj formę i wlej do niej przygotowane ciasto.
- Rozłóż na nim pozostałe kawałki gruszki.
- Piecz w 170 st. C przez około 50 minut.
Z czym podawać ciasto z gruszkami?
Ciasto można posypać tradycyjnie cukrem pudrem. Jednak najsmaczniejszym dodatkiem do tego wypieku, oprócz dobrej kawy, będzie gałka lodów waniliowych i odrobina bitej śmietany. W ten sposób zaskoczycie swoich gości i zjecie niezapomniany deser.
Więcej podobnych przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.