Ciasto z gruszkami. Specjalny składnik sprawi, że deser będzie rozpływał się w ustach

Delikatne, pulchne ciasto z gruszkami to świetna opcja na jesienne przyjęcia. Chcesz zaserwować gościom przepyszny deser? Zobacz, co należy dodać do ciasta, aby było nieziemsko smaczne. Zdradzamy metodę, która doda wypiekowi charakteru i fantastycznej, kakaowej nuty.

Przedstawiamy klasyczne ciasto z gruszkami z dodatkiem groszków czekoladowych. Miękkie, delikatne i wilgotne będzie zarówno wyjątkowym deserem, jak i wieczornym małym co nieco. Zobaczcie, jak je upiec, aby zajadać się nim z przyjaciółmi.

Ciasto z gruszkami - jakie owoce wybrać?

Do tego ciasta najlepsze będą słodsze, dość twarde gruszki. Można użyć konferencji albo innych, mniejszych gatunków. Co ciekawe, gruszki świetnie współgrają z czekoladą, dlatego warto spróbować naszego przepisu.

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 gruszki
  • 150 g groszków czekoladowych
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka rumu
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Czas przygotowania: 35 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Przepis na porcje dla 10 osób

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Ubij żółtka z cukrem aż do momentu, jak uzyskają puszystą konsystencję.
  3. Dodaj mleko, rum, rozpuszczone masło i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Miksuj do połączenia się wszystkich składników.
  5. Obierz gruszki, pokrój je na ćwiartki i usuń szypułki.
  6. Kilka kawałków odłóż na bok, a resztę pokrój w kostkę.
  7. Dodaj pokrojone gruszki i groszki czekoladowe do ciasta.
  8. Ubij białka na puch i wmieszaj w ciasto łyżką.
  9. Przygotuj formę i wlej do niej przygotowane ciasto.
  10. Rozłóż na nim pozostałe kawałki gruszki.
  11. Piecz w 170 st. C przez około 50 minut.

Z czym podawać ciasto z gruszkami?

Ciasto można posypać tradycyjnie cukrem pudrem. Jednak najsmaczniejszym dodatkiem do tego wypieku, oprócz dobrej kawy, będzie gałka lodów waniliowych i odrobina bitej śmietany. W ten sposób zaskoczycie swoich gości i zjecie niezapomniany deser.

Więcej podobnych przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA