Cukinia faszerowana, czyli pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Będzie idealna, ale pamiętaj o metodzie "na dwa razy"

Cukinia z piekarnika faszerowana ryżem i pieczarkami to świetna opcja na obiad bez mięsa. Przepis jest bardzo prosty, a dodatek ziół sprawi, że cukinia faszerowana będzie smakować wyjątkowo. O czym jeszcze warto pamiętać? Metoda "na dwa razy" pozwoli uzyskać idealnie wypieczoną, soczystą cukinię pełną aromatycznego farszu.
Zobacz wideo

Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa w najlepszym wydaniu? Koniecznie poznaj przepis na cukinię z piekarnika faszerowaną ryżem i pieczarkami. Niby proste danie, ale ma realną szansę stać się obiadowym hitem. Jeśli chcesz, by cukinia była delikatna, warto dwukrotnie ją upiec. Najpierw samą, następnie nafaszerowaną. Dzięki temu będzie miękka i soczysta. No i nie wolno zapomnieć o ziołach - oregano i tymianek to podstawa.

Cukinia faszerowana - pomysł na obiad bez mięsa

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • ok. 200 g krótkoziarnistego ryżu
  • 400 g pieczarek
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, suszone oregano, tymianek, słodka papryka
  • opcjonalnie: starty ser do posypania

Cukinia z piekarnika - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż miąższ ze środka, następnie lekko osól środek warzywa i odstaw na chwilę. Kiedy zbierze się woda, odsącz ją. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół i włóż do niego cukinie. Piecz, aż miąższ zrobi się miękki.
  2. Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki również (możesz także zetrzeć je na tarce).
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę masła lub oleju. Następnie dodaj posiekaną cebule i kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki. Smaż, aż odparuje z nich woda, następnie lekko osól i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Do podsmażonych pieczarek dodaj ryż oraz passatę, dopraw do smaku ziołami i przyprawami i duś całość ok. 5 minut.
  5. Podpieczoną cukinię wyjmij z piekarnika i na każdą z nich nałóż porcję farszu i dokładnie ją "uklep". Jeśli chcesz, posyp wierch startym serem. Piecz przez 15-20 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.