Jeśli znudziły ci się już mięsne pasztety i szukasz alternatywny, to przepis na pasztet z pieczarek i jajek jest strzałem w dziesiątkę. Zachwyci nie tylko domowników, ale i gości. Co więcej, jeden składnik może sprawić, że w twoim domu rozgości się prawdziwa jesień.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Pasztet z pieczarek i jajek - przepis. Kluczem do smaku są grzyby
Pasztet z pieczarek i jajek jest pyszny, ale może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że użyjesz brązowych pieczarek zamiast białych. Różnią się nie tylko kolorem, ale i smakiem oraz aromatem. W smaku przypominają bardziej grzyby niż pieczarki. Świetnie więc będą komponować się z innymi składnikami w tym pasztecie.
Składniki:
- 300 g pieczarek,
- Cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 3 jajka surowe,
- 200 g startego sera żółtego,
- Szklanka bułki tartej,
- Pół szklanki śmietany 18 proc.,
- Odrobina natki pietruszki,
- Sól i pieprz,
- Masło.
Obłędnie pyszny pasztet z pieczarek i jajek - sposób przygotowania
- Pieczarki pokrój w półplasterki, a cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę, a następnie smaż pieczarki, aż odparuje z nich woda. Gdy się zarumienią, przypraw je solą i pieprzem.
- Ugotowane i ostudzone jajka zetrzyj na tarce. Dodaj do nich ostudzone pieczarki, tarty żółty ser, śmietanę, bułkę tartą oraz natkę pietruszki i wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw masę jajeczną solą oraz pieprzem.
- Blachę typu keksówka posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowaną masę do formy i przed pieczeniem wygładź jej wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45 minut.
Pamiętaj, by nie kroić gorącego pasztetu. Zrób to dopiero po dokładnym wystudzeniu. Podawaj na kromce chrupiącego chleba. Smacznego!