Pasztet z pieczarek i jajek - przepis. Jeden składnik sprawi, że w domu zagości jesień

Pasztet z pieczarek i jajek - przepis idealny dla tych, którzy nie jedzą mięsa, ale też dla tych, którzy chcieliby ograniczyć jego spożywanie. Smakuje obłędnie, a jego przygotowanie nie zajmie ci zbyt dużo czasu. Jak zrobić warzywny pasztet? Podpowiadamy.

Jeśli znudziły ci się już mięsne pasztety i szukasz alternatywny, to przepis na pasztet z pieczarek i jajek jest strzałem w dziesiątkę. Zachwyci nie tylko domowników, ale i gości. Co więcej, jeden składnik może sprawić, że w twoim domu rozgości się prawdziwa jesień.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Pasztet z pieczarek i jajek - przepis. Kluczem do smaku są grzyby

Pasztet z pieczarek i jajek jest pyszny, ale może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że użyjesz brązowych pieczarek zamiast białych. Różnią się nie tylko kolorem, ale i smakiem oraz aromatem. W smaku przypominają bardziej grzyby niż pieczarki. Świetnie więc będą komponować się z innymi składnikami w tym pasztecie.

Składniki:

  • 300 g pieczarek,
  • Cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 3 jajka surowe,
  • 200 g startego sera żółtego,
  • Szklanka bułki tartej,
  • Pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • Odrobina natki pietruszki,
  • Sól i pieprz,
  • Masło.

Obłędnie pyszny pasztet z pieczarek i jajek - sposób przygotowania

  1. Pieczarki pokrój w półplasterki, a cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę, a następnie smaż pieczarki, aż odparuje z nich woda. Gdy się zarumienią, przypraw je solą i pieprzem.
  3. Ugotowane i ostudzone jajka zetrzyj na tarce. Dodaj do nich ostudzone pieczarki, tarty żółty ser, śmietanę, bułkę tartą oraz natkę pietruszki i wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw masę jajeczną solą oraz pieprzem.
  4. Blachę typu keksówka posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowaną masę do formy i przed pieczeniem wygładź jej wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45 minut.

Pamiętaj, by nie kroić gorącego pasztetu. Zrób to dopiero po dokładnym wystudzeniu. Podawaj na kromce chrupiącego chleba. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.