Soczysta i przepyszna wątróbka? To możliwe. Karol Okrasa smaży ją w bardzo aromatycznej marynacie

Marzy ci się soczysta i przepyszna wątróbka? Skorzystaj z przepisu na marynatę Karola Okrasy. Kucharz zdradził, jak zrobić wątróbkę idealną. Raz posłuchasz tej rady i już zawsze będziesz ją przyrządzać w ten sposób.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Wątróbka jest daniem, które można nienawidzić lub uwielbiać. Dużo zależy od umiejętności osoby przyrządzającej posiłek. Ale można ułatwić sobie życie i zamiast w mleku, wymoczyć ją w marynacie Karola Okrasy. Dzięki kilku składnikom jest bardzo aromatyczna, a wątróbka staje się soczysta. Nie wierzycie? Koniecznie wypróbujcie recepturę. Oryginalna wersja jest dostępna na stronie Kuchnia Lidla

Aromatyczna wątróbka to przede wszystkim przyprawy. Kilka jest oryginalnych

Do przyrządzenia pysznej i soczystej wątróbki potrzebujesz następujących składników:

  • wątróbka - pół kilograma,
  • jabłka (czerwone i słodkie) - 2 - 3 sztuki (zależnie od wielkości),
  • cebula,
  • czosnek - ząbek,
  • papryczka chili,
  • masło (zimne) - ćwierć kostki,
  • ocet balsamiczny - ćwierć szklanki,
  • miód - łyżka,
  • przyprawy - sól, pieprz i świeży rozmaryn 
  • olej do smażenia.

Wątróbka marynowana jest całkiem prosta do zrobienia. To tylko kilka czynności

Przygotowywanie wątróbki zacznij od zeszklenia cebuli pokrojonej w piórka. Potem przejdź do następnych etapów:

  1. Wątróbkę zamarynuj w oleju z rozmarynem (dwie gałązki), plasterkami czosnku i pieprzem przez około 20 minut;
  2. Podsmaż wątróbkę na patelni po cebuli;
  3. Na tej samej patelni podsmaż też jabłka pokrojone w ćwiartki (dodaj rozmaryn);
  4. Na tej samej patelni rozgrzej miód z rozmarynem, octem, masłem i posiekaną papryczką chili;
  5. Gdy glazura trochę odparuje, duś w niej wątróbkę przez około pięć minut. Na koniec dodaj połowę przygotowanej wcześniej cebuli i wymieszaj;
  6. Gotową wątróbkę podawaj z resztą cebuli i jabłkiem. Posyp nieco solą. 

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA