Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą
Wątróbka jest daniem, które można nienawidzić lub uwielbiać. Dużo zależy od umiejętności osoby przyrządzającej posiłek. Ale można ułatwić sobie życie i zamiast w mleku, wymoczyć ją w marynacie Karola Okrasy. Dzięki kilku składnikom jest bardzo aromatyczna, a wątróbka staje się soczysta. Nie wierzycie? Koniecznie wypróbujcie recepturę. Oryginalna wersja jest dostępna na stronie Kuchnia Lidla.
Aromatyczna wątróbka to przede wszystkim przyprawy. Kilka jest oryginalnych
Do przyrządzenia pysznej i soczystej wątróbki potrzebujesz następujących składników:
- wątróbka - pół kilograma,
- jabłka (czerwone i słodkie) - 2 - 3 sztuki (zależnie od wielkości),
- cebula,
- czosnek - ząbek,
- papryczka chili,
- masło (zimne) - ćwierć kostki,
- ocet balsamiczny - ćwierć szklanki,
- miód - łyżka,
- przyprawy - sól, pieprz i świeży rozmaryn
- olej do smażenia.
Wątróbka marynowana jest całkiem prosta do zrobienia. To tylko kilka czynności
Przygotowywanie wątróbki zacznij od zeszklenia cebuli pokrojonej w piórka. Potem przejdź do następnych etapów:
- Wątróbkę zamarynuj w oleju z rozmarynem (dwie gałązki), plasterkami czosnku i pieprzem przez około 20 minut;
- Podsmaż wątróbkę na patelni po cebuli;
- Na tej samej patelni podsmaż też jabłka pokrojone w ćwiartki (dodaj rozmaryn);
- Na tej samej patelni rozgrzej miód z rozmarynem, octem, masłem i posiekaną papryczką chili;
- Gdy glazura trochę odparuje, duś w niej wątróbkę przez około pięć minut. Na koniec dodaj połowę przygotowanej wcześniej cebuli i wymieszaj;
- Gotową wątróbkę podawaj z resztą cebuli i jabłkiem. Posyp nieco solą.
Smacznego!