Kuchnia inflacyjna, czyli przepisy na pyszne i tanie obiady w wersji bezmięsnej. Twój brzuch będzie pełny, portfel też

Drożyzna szaleje, dlatego wielu z nas szuka pomysłów, jak trochę przyoszczędzić. Jeśli chodzi o kuchnię, nie ma co oszczędzać na domowym jedzeniu, można za to postawić na przepisy z tanich i łatwo dostępnych składników. Dziś mamy dla was trzy pomysły na tanie obiady w wersji bezmięsnej, które z pewnością zadowolą wasze gusta i portfele.
Zobacz wideo

Czas szalejącej inflacji to także moment powrotu do tradycyjnej kuchni naszych babek. Ponownie na stołach goszczą kotlety ziemniaczane, różne pierogi i dania z kapusty, czyli wszystko to, co jest stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Dziś podzielimy się z wami trzema pomysłami na tani obiad w wersji wegetariańskiej. Korzystajmy z sezonu na warzywa i grzyby, by cieszyć się najlepszymi produktami i mniejszymi wydatkami na jedzenie.

Pyszne naleśniki na słodkoJak zrobić naleśniki? Będą kremowe, jeśli połączysz mąkę z tym składnikiem

Babka ziemniaczana z kapustą kiszoną i grzybami

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 200 g kiszonej kapusty
  • ok. 300 g pieczarek lub leśnych grzybów
  • 1 większa cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki
  • olej lub masło

Babka ziemniaczana - sposób wykonania:

  1. Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, drugą połowę na nieco większych oczkach i porządnie odciśnij je z nadmiaru wody. W podobny sposób zetrzyj obraną marchewkę.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę, grzyby dokładnie oczyść i także pokrój w kostkę. Następnie zeszklij cebulę na patelni, dodaj grzyby i podsmażaj, aż puszczą wodę. Następnie lekko je osól i duś jeszcze przez pięć minut.
  3. Kapustę kiszoną możesz opłukać, jeśli uznasz, że jest zbyt kwaśna. Następnie poszatkuj ją i dodaj do miski z ziemniakami. Dodaj także podsmażone grzyby, wbij jajka i dodaj mąkę. Dopraw do smaku przyprawami i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Masę na babkę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. półtorej godziny. Podawaj na ciepło lub na zimno z sosem grzybowym albo chrzanem.

Kotlety z kaszy gryczanej 

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej, najlepiej niepalonej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • 1 mała cebula
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Kotlety z kaszy gryczanej - sposób wykonania:

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie tak, by nie była sypka (powinna dawać się rozgnieść widelcem). Następnie przełóż ją do miski i pozostaw, by nieco przestygła.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na odrobinie oleju. Dodaj do kaszy. Dodaj także posiekany szczypiorek, obie mąki, sól i pieprz. Wbij jajka i wyrób masę tak, jak na kotlety mielone.
  3. W dłoniach formuj kształt kotletów, następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż kotleciki apetycznie się zarumienią. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 500 g dowolnego makaronu (kokardki, rurki, świderki)
  • 500 g pieczarek
  • ok. 40 dag startego sera (możesz połączyć dwa rodzaje, np. ser żółty i topiony lub fetę)
  • 2 garści szpinaku (opcjonalnie)
  • 2 cebule
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Zapiekanka makaronowa - sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie - powinien być al dente. Następnie odcedź go i przełóż do miski.
  2. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę lub półplastry - jak wolisz. Następnie podduś je na patelni razem z cebulą, a kiedy z pieczarek odparuj woda, lekko je osól i dodaj szpinak, jeśli go używasz. 
  3. Podsmażone pieczarki wymieszaj z makaronem. Przygotuj naczynie żaroodporne i lekko je natłuść. Teraz połóż połowę makaronu z pieczarkami i przykryj go połową startego sera. Na warstwę sera połóż resztę makaronu i zalej całość śmietanką wymieszaną z odrobiną soli, pieprzu i gałki. Wierzch posyp pozostałym serem.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 40 minut.

Nietypowe dodatki do rosołuPyszny i zdrowy rosół według Magdy Gessler. Zobacz, co do niego dodaje

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: