Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Jesień w pełni, a wraz z nią nadszedł czas na grzybobranie. Jednak ze zbiorami trzeba coś zrobić - zamarynować, zamrozić bądź ususzyć. Zajmiemy się tym ostatnim sposobem przechowywania grzybów. Suszyć można w specjalnej suszarce do grzybów, na nitce rozpiętej nad kuchenką czy w piekarniku. Ta ostatnia metoda jest też najpopularniejsza. Ale jak suszyć grzyby, żeby nie pleśniały i zachowały swoje właściwości? Jest kilka zasad, o których trzeba pamiętać.
Zanim zaczniesz suszyć grzyby, zrób ich selekcję. Wszystkie nadgryzione przez zwierzęta, nadpsute czy w jakikolwiek sposób uszkodzone od razu wyrzuć. Pozostałe okazy dobrze wyczyść na sucho pędzelkiem bądź ściereczką. Nie mocz grzybów w wodzie - nasiąkną nią i będzie bardzo trudno je suszyć. Pamiętaj też o tym:
Oprócz tego, pamiętaj, że nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Najlepiej wybieraj do tego kurki, podgrzybki, kanie, borowiki i prawdziwki.