Sekret siostry Anastazji na lepszą sałatkę. Tylko kilka kropel uratuje smak warzyw

Sałatki to nieodłączny dodatek do dań głównych, a również podawane jako oddzielna lekka potrawa. Różnorodne kombinacje smakowe serwowane na co dzień lub na świątecznym stole robią furorę. Aby zachować najlepszy smak potrawy, siostra Anastazja dodaje kilka kropel soku.

Siostra Anastazja zasłynęła z kultowych przepisów, które teraz odtwarzają miłośnicy kuchni polskiej. W przepisach widzimy tradycyjne smaki, które połączone są nieoczywistymi owocami, warzywami lub przyprawami. Jednym z ciekawszych dań, którymi podzieliła się kucharka w książce poświęconej sałatkom i surówkom, jest sałatka z pieczarek i papryki. Do zrobienia jej można wykorzystać różnego rodzaju grzyby, które w sezonie możemy sami zebrać w lesie.

Przepis na sałatkę z pieczarek i papryki

Składniki

  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 cebula czerwona,
  • 4 jajka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 mała papryka czerwona,
  • 1 mała papryka żółta,
  • 2 jabłka,
  • 0,5 pęczka zielonej pietruszki lub szczypiorku,
  • 1 mały majonez,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • sok z ½ cytryny,
  • odrobina kwasku cytrynowego,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Pieczarki dokładnie umyj i oczyść z nieczystości. Pokrój w średniej grubości plasterki, umieść w garnku z wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego i gotuj przez około 10 minut. Kwasek i sok z cytryny nadają potrawie kwaśnego posmaku, podbijają smak grzybów, a polane w późniejszych krokach owoce nie ściemnieją.
  2. Cebulę obierz, paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i wszystko pokrój w paski.
  3. Jabłka obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  4. Ogórki również obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  5. Natkę pietruszki lub szczypiorek drobno posiekaj.
  6. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
  7. Wszystkie składniki wymieszaj z sobą w większej misce, dodaj majonez, ketchup i dopraw solą i pieprzem.
  8. Udekoruj małymi pieczarkami i listkami pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Agora SA