Szybka zupa z kukurydzy na inflacyjny obiad. Będzie kremowa i aromatyczna, jeśli nie zapomnisz o korzennej przyprawie

Zupa z kukurydzy to nie tylko prosty i szybki przepis na obiad, ale także przykład tzw. kuchni inflacyjnej, czyli najogólniej rzecz mówiąc - nie obciążającej portfela. Zupa krem z kukurydzy smakuje wybornie dzięki kompozycji przypraw, wśród których najważniejsza jest gałka muszkatołowa. Jeśli chcesz poczuć się jak w najlepszej restauracji, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Zobacz wideo

Przepis na zupę z kukurydzy powinien poznać każdy miłośnik szybkiego i taniego gotowania. Świetnie przypasuje do gustu zarówno zwolennikom diety bezmięsnej, jak również zdeklarowanym mięsożercom, ponieważ zupa świetnie wyjdzie zarówno na bulionie warzywnym, jak i "rosole z wczoraj". Przepis jest banalny, lista składników krótka, a prawdziwą robotę robi gałka muszkatołowa, która świetnie przełamuje słodki smak kukurydzy.

Szybka zupa z kukurydzy

Składniki:

  • ok. 1 litr bulionu warzywnego (lub lekkiego rosołu)
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • masło
  • do podania: grzanki 

Zupa krem z kukurydzy - sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na odrobinie masła. Następnie dodaj czosnek, i kiedy uwolni swój aromat, zdejmij patelnię z palnika. 
  2. W garnku zagotuj bulion. Dodaj kukurydzę (nie musisz jej odsączać z zalewy) i podsmażoną cebulę. Ponownie całość zagotuj i dodaj śmietanę, jeśli jej używasz.
  3. Zmiksuj całość na gładki krem i dopraw przyprawami. Podawaj z grzankami lu groszkiem ptysiowym.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.