-
Haps
-
Jak przygotować
- Szybka zupa z kukurydzy na inflacyjny obiad. Będzie kremowa i aromatyczna, jeśli nie zapomnisz o korzennej przyprawie
Szybka zupa z kukurydzy na inflacyjny obiad. Będzie kremowa i aromatyczna, jeśli nie zapomnisz o korzennej przyprawie
Zupa z kukurydzy to nie tylko prosty i szybki przepis na obiad, ale także przykład tzw. kuchni inflacyjnej, czyli najogólniej rzecz mówiąc - nie obciążającej portfela. Zupa krem z kukurydzy smakuje wybornie dzięki kompozycji przypraw, wśród których najważniejsza jest gałka muszkatołowa. Jeśli chcesz poczuć się jak w najlepszej restauracji, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Przepis na zupę z kukurydzy powinien poznać każdy miłośnik szybkiego i taniego gotowania. Świetnie przypasuje do gustu zarówno zwolennikom diety bezmięsnej, jak również zdeklarowanym mięsożercom, ponieważ zupa świetnie wyjdzie zarówno na bulionie warzywnym, jak i "rosole z wczoraj". Przepis jest banalny, lista składników krótka, a prawdziwą robotę robi gałka muszkatołowa, która świetnie przełamuje słodki smak kukurydzy.
Szybka zupa z kukurydzy
Składniki:
- ok. 1 litr bulionu warzywnego (lub lekkiego rosołu)
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 niewielkie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
- sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- masło
- do podania: grzanki
Zupa krem z kukurydzy - sposób wykonania:
- Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na odrobinie masła. Następnie dodaj czosnek, i kiedy uwolni swój aromat, zdejmij patelnię z palnika.
- W garnku zagotuj bulion. Dodaj kukurydzę (nie musisz jej odsączać z zalewy) i podsmażoną cebulę. Ponownie całość zagotuj i dodaj śmietanę, jeśli jej używasz.
- Zmiksuj całość na gładki krem i dopraw przyprawami. Podawaj z grzankami lu groszkiem ptysiowym.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.