Jak zrobić sos koperkowy? Tradycyjny przepis podkreśli smak nie tylko mięsnych potraw

Radzimy, jak zrobić sos koperkowy, który doda twoim potrawom aromatu i sprawi, że będą wyjątkowo pyszne. Można go używać do różnych rodzajów potraw, choć najlepiej współgra z mięsnymi daniami. Oto przepis na tradycyjny, polski sos koperkowy.

Sos koperkowy nie jest trudny w przygotowaniu. Co więcej, jego przyrządzenie nie wymaga dużej ilości czasu. Powinien umieć go wykonać każdy kucharz amator. Jest on bowiem podstawą smaku wielu tradycyjnych, polskich potraw. Przedstawiamy przepis, który pozwoli twoim daniom uzyskać niezwykłego, świeżego aromatu.  

Sos koperkowy - smak dzieciństwa

Sos koperkowy kojarzy się z tradycyjną polską kuchnią. Jest idealnym dodatkiem do pulpetów, krokietów i placków ziemniaczanych. Jego smak przywołuje wspomnienie rodzinnych obiadów.

TempuraTempura: przepis na japoński hit kulinarny jak z baru azjatyckiego

Składniki:

  • pęczek koperku
  • ćwierć litra bulionu warzywnego
  • trzy łyżki śmietany dwunastoprocentowej
  • dwie łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Posiekaj drobno koperek.
  2. Połącz śmietanę z mąką i mieszaj aż powstanie gładka konsystencja.
  3. Połącz śmietanę z bulionem.
  4. Dodaj koperek.
  5. Wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie składniki tak, aby nie powstały grudki.
  6. Przelej sos do niewielkiego garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu ciągle mieszając.
  7. Kiedy sos stanie się gęsty, dopraw go solą i pieprzem.

Uwaga: jeżeli sos będzie za gęsty, można dodać odrobinę wody.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Do czego użyć sos koperkowy?

Sos koperkowy doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, np. pulpetami, z potrawami rybnymi, ale równie dobry będzie z ziemniakami i innymi warzywami. Może stać się ciekawym dodatkiem do krokietów i kanapek. Co więcej, możecie wykorzystać go do sałatek i zapiekanek. Poza tym ten kremowy sos będzie pasował idealnie do jajek ugotowanych na twardo. Innym równie ciekawym pomysłem będzie połączenie go z makaronem - powstanie w ten sposób wyśmienite, oryginalne i lekkostrawne danie.

DLOWRRobert Makłowicz o Polakach: Świadomość kulinarna wzrasta, ale nie u wszystkich

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.

Więcej o: