Sos koperkowy nie jest trudny w przygotowaniu. Co więcej, jego przyrządzenie nie wymaga dużej ilości czasu. Powinien umieć go wykonać każdy kucharz amator. Jest on bowiem podstawą smaku wielu tradycyjnych, polskich potraw. Przedstawiamy przepis, który pozwoli twoim daniom uzyskać niezwykłego, świeżego aromatu.
Sos koperkowy kojarzy się z tradycyjną polską kuchnią. Jest idealnym dodatkiem do pulpetów, krokietów i placków ziemniaczanych. Jego smak przywołuje wspomnienie rodzinnych obiadów.
Uwaga: jeżeli sos będzie za gęsty, można dodać odrobinę wody.
Sos koperkowy doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, np. pulpetami, z potrawami rybnymi, ale równie dobry będzie z ziemniakami i innymi warzywami. Może stać się ciekawym dodatkiem do krokietów i kanapek. Co więcej, możecie wykorzystać go do sałatek i zapiekanek. Poza tym ten kremowy sos będzie pasował idealnie do jajek ugotowanych na twardo. Innym równie ciekawym pomysłem będzie połączenie go z makaronem - powstanie w ten sposób wyśmienite, oryginalne i lekkostrawne danie.