Proste ciasto z jabłkami "w trymiga". Lepszego nie zjesz w żadnej cukierni

Przepis na ciasto z jabłkami znalazłam w starych notatkach mojej mamy i korzystając z sezonu jabłkowego, postanowiłam je zrobić. Powiem krótko: tak pysznego ciasta z jabłkami nie kupisz w żadnej cukierni. Przepis jest banalny, każdy sobie z nim poradzi, ale uprzedzam - warto od razu zrobić podwójną porcję.
Zobacz wideo

Jesień to nie tylko sezon na przetwory, ale także czas pysznych wypieków z najlepszymi, świeżymi owocami. Ostatnio robiłam porządki w szafkach i w ręce wpadł mi stary zeszyt z przepisami, który lata temu prowadziła moja mama. Tam znalazłam przepis na ciasto z jabłkami opatrzone dopiskiem "W TRYMIGA". Postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście jest takie szybkie. Efekt był taki, że ciasto szybciej zniknęło z blaszki niż trwało jego przygotowanie. 

Wątróbka drobiowaSoczysta i przepyszna wątróbka? Karol Okrasa robi aromatyczną marynatę

Proste ciasto z jabłkami - tak smakuje polska jesień

Składniki:

  • ok. 2 kg jabłek (ja użyłam odmiany Lobo)
  • 5 jaj
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

Ciasto z jabłkami - sposob wykonania:

  1. Jabłka obierz ze skórki, pokrój je w plastry lub kostkę i przełóż do miski. Następnie oprósz je cynamonem, wymieszaj i odstaw.
  2. Do innej miski przełóż ciepłe masło i dodaj oba cukry. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo po jednym jajku. Następnie mikserem na średnich obrotach utrzyj całość na jasną, puszystą masę.
  3. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość ostrożnie połącz szpatułką.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wylej ciasto i dołóż jabłka. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 45 minut. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

cukinia faszerowanaCukinia faszerowana, czyli obiad bez mięsa. Pamiętaj o metodzie "na dwa razy"

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o: