Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Placki ziemniaczane to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej. Niestety najczęściej pyszny smakołyk ocieka tłuszczem. Jak temu zaradzić? Na kilka prostych sposobów. Od czego zacząć? Przede wszystkim od wyboru odpowiednich ziemniaków. Najlepiej wybierz te starsze i stawiaj na odmiany typu B (Sante, Orlik czy Flaming) oraz C (Tajfun, Gustaw, Ibis, Gracja bądź Bryza). Są to odmiany przeznaczone do smażenia i pieczenia. Ale ważny jest też sposób przygotowania placków i proces ich smażenia. Zobacz, jak zrobić idealne.
Jak już masz odpowiednie ziemniaki i resztę składników, czas zrobić placki. Aby ciasto nie wchłonęło zbyt dużo tłuszczu jest kilka metod ich przyrządzania:
Ważne jest też to, co robisz z plackami po usmażeniu. Wyciągaj je z patelni łyżką z otworami, przez które ucieknie nadmiar oleju. Oprócz tego nie zapomnij odsączyć placków z tłuszczu na ręczniczkach papierowych.