• Link został skopiowany

Śliwki pod kruszonką. Przepis na gorący i chrupiący deser z dodatkiem lodów waniliowych i bitą śmietaną

Śliwki pod kruszonką to tradycyjny gorący deser, na który czekamy z utęsknieniem cały rok. Bo choć możemy wykonać go z innych owoców, to jednak klasyczna wersja jest wyjątkowo pyszna. Jego prostota i łatwość wykonania sprawiają, że możemy go przyrządzić w parę minut, a zapach roznoszący się po całym domu przyciągnie do kuchni wszystkich łasuchów.
Śliwki pod kruszonką. Przepis na gorący i chrupiący deser z dodatkiem lodów waniliowych i bitą śmietaną
Fot. iStock
Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Śliwki mają bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Wielu z nas lubi dodawać je jako składnik dań wytrawnych. Przykładem jest choćby schab, czy pasztety. Jednak owoce te są wyjątkowo smaczne w formie deseru. Placek ze śliwkami piekła chyba niemal każda babcia, a wierzchnia warstwa w formie kruszonki przyciągała każdego łasucha. Mamy pomysł na szybszą wersję tego deseru.

Śliwki pod kruszonką. Przepis na  ciepły deser z dodatkiem bitej śmietany

Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, lub zwyczajnie nie chcemy spędzać kilku godzin w kuchni, śliwki pod kruszonką będą idealną propozycją na domowy deser. Jest to szybka wersja tradycyjnego ciasta z owocami. Aby go przyrządzić, wystarczy parę podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu.

Składniki:

  • 10 śliwek,
  • 100 g cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 200 g mąki,
  • 100 g masła.

Ten przepis sprawdzi się także dla osób na diecie bezglutenowej. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej użyjemy kukurydzianej, ryżowej lub kokosowej. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na śliwki pod kruszonką. Sposób przygotowania

  1. Śliwki myjemy i przekrawamy na pół. Usuwamy pestki i ogonki. Kroimy owoce na ćwiartki.
  2. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Przekładamy do niego śliwki.
  3. Przygotowujemy kruszonkę. Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i zwykły. Na dużych oczkach kuchennej tarki ścieramy masło. Dłońmi wyrabiamy kruszonkę, tak, aby powstały gródki różnej wielkości.
  4. Posypujemy owoce kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

Kiedy śliwki pod kruszonką są już gotowe, wyciągamy je z piekarnika i podajemy na gorąco z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany.

Więcej o: