Śliwki mają bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Wielu z nas lubi dodawać je jako składnik dań wytrawnych. Przykładem jest choćby schab, czy pasztety. Jednak owoce te są wyjątkowo smaczne w formie deseru. Placek ze śliwkami piekła chyba niemal każda babcia, a wierzchnia warstwa w formie kruszonki przyciągała każdego łasucha. Mamy pomysł na szybszą wersję tego deseru.
Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, lub zwyczajnie nie chcemy spędzać kilku godzin w kuchni, śliwki pod kruszonką będą idealną propozycją na domowy deser. Jest to szybka wersja tradycyjnego ciasta z owocami. Aby go przyrządzić, wystarczy parę podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu.
Składniki:
Ten przepis sprawdzi się także dla osób na diecie bezglutenowej. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej użyjemy kukurydzianej, ryżowej lub kokosowej.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kiedy śliwki pod kruszonką są już gotowe, wyciągamy je z piekarnika i podajemy na gorąco z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany.