Ciasto czekoladowe bez grama masła, jajek i mleka. Bazę masz zamkniętą w słoiku

Ciasto czekoladowe to prosty i pyszny przepis na deser, a do tego lubiany przez wielu. Głęboki smak czekoladowego wnętrza nie ma w sobie podstawowych składników, które zawsze dodawane są do tego wypieku. Produktem bazowym jest wcześniej przygotowane owocowe smarowidło.

Czekoladowy wypiek to bez dwóch zdań jeden z ulubionych deserów. Nie tylko jest smaczny, a także banalnie prosty co tylko zachęca do pieczenia go. Może być podawany na ciepło z dodatkiem lodów lub w wersji nieco chłodniejszej przekładany konfiturą. Przepis na klasyczne ciasto uwzględnia w nim wszystkie podstawowe składniki. A co, jednak gdy ochota na słodkie najdzie wtedy, kiedy lodówka świeci pustkami? Przedstawiony przez nas przepis może w takiej sytuacji nieco pomóc.

Przepis na ciasto czekoladowe bez masła, jajek i mleka

Składniki

  • 400 ml wody,
  • 110 ml oleju,
  • 70 g powideł śliwkowych,
  • 1 łyżka octu,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 230 g cukru,
  • 4 łyżki gorzkiego kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 100 g czekolady,
  • szczypta soli.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej wszystkie sypie produkty takie jak mąka, kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie wsyp cukier, cukier wanilinowy i sól, wszystkie składniki z sobą wymieszaj szpatułką lub mikserem.
  2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kąpieli wodnej dla czekolady. Czekoladę połam na kawałki i umieść w metalowym lub szklanym naczyniu, które ma większą średnicę od garnka, który wykorzystasz do kąpieli. Do garnuszka wlej wodę, zagotuj ją, a na wierzch naczynia umieść miskę z czekoladą. Czekaj do rozpuszczenia wszystkich kawałków.
  3. Do wcześniej wymieszanych suchych składników wlej rozpuszczoną czekoladę oraz wodę, ocet, olej i powidła śliwkowe. Wszystko razem wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę.
  4. Ciasto przelej do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbij w nie wykałaczkę. Jeśli po wyciągnięciu będzie sucha, oznacza to, że wypiek jest upieczony.
  5. Takie ciasto możesz polać czekoladą lub po przestygnięciu przekroić na pół i przełożyć konfiturą.
Więcej o:
Copyright © Agora SA