-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić ciasto kruche? Dla większości to zmora, ale dzięki trikowi z nożem wyjdzie idealne
Jak zrobić ciasto kruche? Dla większości to zmora, ale dzięki trikowi z nożem wyjdzie idealne
Ciasto kruche to zmora wielu amatorów domowych wypieków i wielu z nas (w tym ja do czasu) na samą myśl o konieczności wykonania ciasta kruchego dostawało zimnych potów. Jednak jest jedna ważna zasada, która pozwoli osiągnąć cukiernicy sukces. Ciasto kruche, jak wiadomo, lubi chłód, a zimny nóż pomoże ci je sprawnie przesiekać.
Ciasto kruche to przepis będący podstawą wielu domowych wypieków i wszyscy doświadczeni adepci sztuki cukierniczej wiedzą doskonale, że chłód jest gwarancją idealnego efektu. Żeby dodatkowo usprawnić sobie pracę, nóż, którym będziemy siekać składniki na stolnicy warto na kilka minut włożyć do zamrażalnika. Potem już tylko chwilkę zagnieść i upiec. Wyjdzie idealne.
Ciasto kruche - przepis
Składniki:
- 300 g mąki (typ 500 sprawdza się u mnie najlepiej)
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób wykonania:
- Przygotuj długi nóż i na kilka do kilkunastu minut włóż go zamrażalnika, by dobrze się schłodził.
- Na stopnicę przesiej mąkę i zrób z niej kopczyk. Dodaj cukier, zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtko.
- Teraz zimnym nożem zacznij siekać składniki tak, by mąka z cukrem dobrze "weszły" w masło. Kiedy składniki będą już względnie połączone, zacznij zagniatać.
- Zagniataj energicznie jedną ręką na zmianę z drugą (by zawsze jedna ręka była chłodniejsza) i kiedy uzyskasz już gładką kulę ciasta, owiń ją folią spożywczą i włóż na kilkanaście minut do lodówki.
- Tak przygotowane ciasto kruche wystarczy już tylko upiec lub przerobić na szarlotkę, tartę lub kruche babeczki. Z powodzeniem możesz je także zamrozić - wówczas będziesz mieć je zawsze pod ręką.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.