• Link został skopiowany

Pani Gosia pracuje jako szkolna kucharka. Zdradziła mi, jak zrobić miękkie i soczyste mielone

Kotlety mielone robimy niemal bez przerwy, a nadal zdarza się, że wychodzą suche. Jak tego uniknąć? Znajoma szkolna kucharka podzieliła się ze mną swoimi sposobami na soczyste i delikatne mielone. Sekret tkwi w zielonym warzywie oraz małym chluśnięciu.
Kulki mięsne faszerowane serem
Fot. iStock, KPS

Teoretycznie w przygotowaniu mielonych nie ma nic trudnego. Mięso trzeba wymieszać z bułką, jajkiem i przyprawami, uformować, a potem usmażyć. Mimo to nie zawsze kotlety są tak apetyczne, jak byśmy chcieli. Poprosiłam o radę panią Gosię, która pracuje w szkolnej stołówce. Podała mi kilka wskazówek. "Dodaj do mięsa trochę startej cukinii i chluśnij wodą gazowaną. Następnie masuj - jak męża po pracy. No i po panierowaniu uklep, żeby soki nie wyciekły" - wyjaśniła. Teraz kotlety mielone już nie mogą się nie udać.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Jak zrobić mielone, żeby nie były suche? 

Składniki:

  • ok. 1 kg mielonego mięsa, najlepiej wieprzowiny,
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku,
  • 250 g cukinii,
  • 2 niewielkie jajka,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • czosnek granulowany,
  • słodka papryka,
  • bułka tarta,
  • odrobina wody gazowanej,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie łyżka posiekanej natki pietruszki.

Soczyste kotlety mielone - sposób wykonania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce i przełóż do miski. Lekko ją osól, żeby puściła wodę. Następnie dokładnie ją odsącz.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju.
  3. Mięso mielone i bułkę odciśniętą z mleka przełóż do miski. Dodaj cebulę, cukinię oraz jajka i przyprawy, a także natkę pietruszki, jeśli używasz. Zacznij wyrabiać.
  4. Kiedy składniki się już połączą, dodaj do masy mięsnej wodę gazowaną (ok. 150 ml) i porządnie "wmasuj" ją w mięso. Na koniec całość uklep, by masę napowietrzyć.
  5. Zwilżonymi dłońmi formuj mięso w kształt kotletów, następnie dokładnie obtocz je w bułce tartej, wygładzając je z każdej strony, by panierka mocno trzymała się mięsa.
  6. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej. Smaż kotlety na umiarkowanej mocy palnika, aż apetycznie zezłocą się z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: