Szkolna kucharka podpowiada, jak zrobić mielone, żeby nie były suche. Przyda się zielone warzywo i małe chluśnięcie

Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i goszczą na naszych stołach regularnie. Tylko jak zrobić mielone, żeby nie były suche, a soczyste i delikatne? Swój patent zdradziła mi znajoma, pani Gosia, która pracuje w szkolnej stołówce. Ten sposób naprawdę się sprawdza.
Zobacz wideo

Przepis na kotlety mielone to już klasyka. Mięso mielone łączymy z bułką, jajkiem i przyprawami, następnie formujemy i smażymy na gorącym tłuszczu. Tylko niestety czasem nasze kotlety wychodzą suche i zwyczajnie niesmaczne. Jak temu zaradzić? Ostatnio moja znajoma, pani Gosia zdradziła mi kilka swoich sztuczek, w tym właśnie na soczyste mielone. "Dodaj do mięsa trochę startej cukinii i chluśnij wodą gazowaną. Następnie masuj - jak męża po pracy. No i po panierowaniu uklep, żeby soki nie wyciekły". Czy to właśnie sekret idealnie soczystych mielonych? 

Jak zrobić mielone, żeby nie były suche? 

Składniki:

  • ok. 1 kg mielonego mięsa, najlepiej wieprzowiny
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 250 g cukinii
  • 2 niewielkie jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
  • bułka tarta
  • odrobina wody gazowanej
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: łyżka posiekanej natki pietruszki

Soczyste kotlety mielone - sposób wykonania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce i przełóż do miski. Lekko ją osól, żeby puściła wodę. Następnie dokładnie ją odsącz.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju.
  3. Mięso mielone i bułkę odciśniętą z mleka przełóż do miski. Dodaj cebulę, cukinię oraz jajka i przyprawy, a także natkę pietruszki, jeśli używasz. Zacznij wyrabiać.
  4. Kiedy składniki się już połączą, dodaj do masy mięsnej wodę gazowaną (ok. 150 ml) i porządnie "wmasuj" ją w mięso. Na koniec całość uklep, by masę napowietrzyć.
  5. Zwilżonymi dłońmi formuj mięso w kształt kotletów, następnie dokładnie obtocz je w bułce tartej, wygładzając je z każdej strony, by panierka mocno trzymała się mięsa.
  6. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej. Smaż kotlety na umiarkowanej mocy palnika, aż apetycznie zezłocą się z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: