-
Haps
-
Jak przygotować
- Szkolna kucharka podpowiada, jak zrobić mielone, żeby nie były suche. Przyda się zielone warzywo i małe chluśnięcie
Szkolna kucharka podpowiada, jak zrobić mielone, żeby nie były suche. Przyda się zielone warzywo i małe chluśnięcie
Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i goszczą na naszych stołach regularnie. Tylko jak zrobić mielone, żeby nie były suche, a soczyste i delikatne? Swój patent zdradziła mi znajoma, pani Gosia, która pracuje w szkolnej stołówce. Ten sposób naprawdę się sprawdza.
Przepis na kotlety mielone to już klasyka. Mięso mielone łączymy z bułką, jajkiem i przyprawami, następnie formujemy i smażymy na gorącym tłuszczu. Tylko niestety czasem nasze kotlety wychodzą suche i zwyczajnie niesmaczne. Jak temu zaradzić? Ostatnio moja znajoma, pani Gosia zdradziła mi kilka swoich sztuczek, w tym właśnie na soczyste mielone. "Dodaj do mięsa trochę startej cukinii i chluśnij wodą gazowaną. Następnie masuj - jak męża po pracy. No i po panierowaniu uklep, żeby soki nie wyciekły". Czy to właśnie sekret idealnie soczystych mielonych?
Jak zrobić mielone, żeby nie były suche?
Składniki:
- ok. 1 kg mielonego mięsa, najlepiej wieprzowiny
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 250 g cukinii
- 2 niewielkie jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
- bułka tarta
- odrobina wody gazowanej
- olej do smażenia
- opcjonalnie: łyżka posiekanej natki pietruszki
Soczyste kotlety mielone - sposób wykonania:
- Cukinię zetrzyj na tarce i przełóż do miski. Lekko ją osól, żeby puściła wodę. Następnie dokładnie ją odsącz.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju.
- Mięso mielone i bułkę odciśniętą z mleka przełóż do miski. Dodaj cebulę, cukinię oraz jajka i przyprawy, a także natkę pietruszki, jeśli używasz. Zacznij wyrabiać.
- Kiedy składniki się już połączą, dodaj do masy mięsnej wodę gazowaną (ok. 150 ml) i porządnie "wmasuj" ją w mięso. Na koniec całość uklep, by masę napowietrzyć.
- Zwilżonymi dłońmi formuj mięso w kształt kotletów, następnie dokładnie obtocz je w bułce tartej, wygładzając je z każdej strony, by panierka mocno trzymała się mięsa.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej. Smaż kotlety na umiarkowanej mocy palnika, aż apetycznie zezłocą się z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.