Leniwe bez gotowania z chrupiącą skórką. Nowe wydanie klasycznego dania

Kluski leniwe to klasyk polskich stołów. Najczęściej serwowane z cebulką lub śmietaną, a wcześniej ugotowane w osolonej wodzie. Jednak można przygotować je nieco inaczej, co sprawi, że ich skórka będzie chrupiąca i złocista.

Sekretem tego dania są odpowiednie proporcje i produkty. Najlepiej do niego użyć twarogu półtłustego, który łączy wszystkie składniki w całość. Przez wielu serwowane są zarówno z wytrawnymi dodatkami takimi jak przysmażona cebulka, mięso lub sosy pieczeniowe, a także z owocami jak i słodkimi jogurtami i musami. Idealnym dodatkiem jest również bułka tarta, która często łączona jest z cukrem, który nadaje słodkiego akcentu potrawie.

Klasycznym i wszystkim znanym przepisem są kluski, które po uformowaniu zawsze trafiały do gotującej się i osolonej wody. Istnieje jednak przepis i sposób, który sprawia, że woda nie będzie potrzebna, a zamiast niej kluski trafiają prosto na patelnię, gdzie zyskują złoty kolor i chrupiącą skórkę.

Przepis na kluski leniwe bez gotowania

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki masła,
  • olej roślinny lub masło do smażenia.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Twaróg zmiel maszynką do mięsa lub praską do ziemniaków. Umieść w większej misce, a następnie w garnuszku roztop dwie łyżki masła i lekko przestudzone dodaj do twarogu.
  2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do miski z twarogiem, zaś białka umieść w innej miseczce i odstaw.
  3. Masę serową dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub ręki. Dodaj do niej szklankę mąki pszennej, cukier i sól. Ponownie wszystko z sobą mieszamy.
  4. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Gdy piana będzie wystarczająco sztywna, dodaj ją do reszty składników i wymieszaj całość łyżką.
  5. Stolnicę lub blat oprósz mąką. Ciasto podziel na mniejsze części. Każdą z nich ułóż na stolnicy i roluj z nich wałki. Następnie pokrój z nich kluski o długości około 3 cm. Pokrojone ciasto oprósz mąką i przenieś na talerz.
  6. Na patelni rozgrzej tłuszcz i umieść na nim kluski. Smaż na rumiany kolor z dwóch stron. Usmażone kluski przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz do tego wykorzystać śmietankę z cukrem, lub smażoną cebulkę z bułką tartą.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.