Sekretem tego dania są odpowiednie proporcje i produkty. Najlepiej do niego użyć twarogu półtłustego, który łączy wszystkie składniki w całość. Przez wielu serwowane są zarówno z wytrawnymi dodatkami takimi jak przysmażona cebulka, mięso lub sosy pieczeniowe, a także z owocami jak i słodkimi jogurtami i musami. Idealnym dodatkiem jest również bułka tarta, która często łączona jest z cukrem, który nadaje słodkiego akcentu potrawie.
Klasycznym i wszystkim znanym przepisem są kluski, które po uformowaniu zawsze trafiały do gotującej się i osolonej wody. Istnieje jednak przepis i sposób, który sprawia, że woda nie będzie potrzebna, a zamiast niej kluski trafiają prosto na patelnię, gdzie zyskują złoty kolor i chrupiącą skórkę.
Przepis na kluski leniwe bez gotowania
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- pół łyżki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżki masła,
- olej roślinny lub masło do smażenia.
Sposób przygotowania
- Twaróg zmiel maszynką do mięsa lub praską do ziemniaków. Umieść w większej misce, a następnie w garnuszku roztop dwie łyżki masła i lekko przestudzone dodaj do twarogu.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do miski z twarogiem, zaś białka umieść w innej miseczce i odstaw.
- Masę serową dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub ręki. Dodaj do niej szklankę mąki pszennej, cukier i sól. Ponownie wszystko z sobą mieszamy.
- Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Gdy piana będzie wystarczająco sztywna, dodaj ją do reszty składników i wymieszaj całość łyżką.
- Stolnicę lub blat oprósz mąką. Ciasto podziel na mniejsze części. Każdą z nich ułóż na stolnicy i roluj z nich wałki. Następnie pokrój z nich kluski o długości około 3 cm. Pokrojone ciasto oprósz mąką i przenieś na talerz.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i umieść na nim kluski. Smaż na rumiany kolor z dwóch stron. Usmażone kluski przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz do tego wykorzystać śmietankę z cukrem, lub smażoną cebulkę z bułką tartą.