Jak zrobić bulion? Baza do zup i sosów wymaga odpowiedniego przygotowania - kluczowe są składniki

Jak zrobić bulion? Aromatyczny wywar to prawdziwa klasyka wśród przepisów i jednocześnie baza wielu zup i sosów. W przygotowaniu kluczowe są składniki, które nadają smaku, z kolei odpowiednio dobrane przyprawy uwydatnią całość. Ten przepis sprawi, że bulion nie tylko będzie miał piękny kolor i aromatyczny zapach - smak jest bezkonkurencyjny.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przepisy nie mają sobie równych. Do prawdziwej klasyki w kuchni należy także receptura na bulion. Aby uzyskać aromatyczny i konkretny w smaku wywar, musimy wybrać odpowiednie składniki, zadbać o proporcje, ale także uzbroić się w cierpliwość. Powolne gotowanie jest kluczowe dla smaku. 

Jak zrobić bulion? Domowa receptura

Bazą wielu zup i sosów jest bulion. Przepisów na domową klasykę nie brakuje -  przygotowujemy go na włoszczyźnie, na mięsie z kurczaka lub z dodatkiem aromatycznych grzybów. Niezależnie od receptury, którą wybierzemy, kluczowy jest dobór składników. Świeże, ekologiczne warzywa, aromatyczne przyprawy i zielenina są gwarancją pysznego smaku. 

Domowy bulion można przygotować w bardzo łatwy i szybki sposób, jeśli jednak mamy odrobinę czasu warto poświęcić kilka dodatkowych minut - powolne gotowanie powoli wydobyć smak i aromat, dzięki czemu dalsza zupa i sos będzie smakować nieziemsko!

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Przepis na aromatyczny bulion z warzyw

Składniki: 

  • 3 marchewki,
  • średni korzeń pietruszki,
  • kawałek korzenia selera, 
  • kawałek pora,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • cebula,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 2 litry wody,
  • świeża natka pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka ziaren pieprzu,
  • łyżka soli, 
  • łyżka sosu sojowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy seler naciowy, marchew, pietruszkę i cebulę.
  2. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka lub kroimy na mniejsze kawałki - jeśli się na to zdecydujemy, warto zrobić nacięcia pod skosem, pozwoli to wydobyć znacznie więcej smaku oraz przyśpieszy cały proces. 
  3. Do garnka dodajemy także natkę pietruszki, kawałek pora, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki selera naciowego, ząbki czosnku i kilka suszonych grzybków.
  4. Cebulę przypalamy na palniku lub patelni i dodajemy do pozostałych warzyw. 
  5. Całość zalewamy zimną wodą, dodajemy wszystkie przyprawy. 
  6. Naczynie przykrywamy, umieszczamy na palniku i ustawiamy dużą moc. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy na minimum mocy, by bulion powoli się gotował. Gotujemy około godziny, warto jednak co jakiś czas sprawdzać, czy warzywa się nie rozgotowały. 
  7. Bulion odcedzamy przez sito i gotowe. 
  8. Wskazówka - z pozostałych warzyw warto przygotować np. sałatkę jarzynową lub dodać je do innego dania. 
Więcej o: