Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe przepisy nie mają sobie równych. Do prawdziwej klasyki w kuchni należy także receptura na bulion. Aby uzyskać aromatyczny i konkretny w smaku wywar, musimy wybrać odpowiednie składniki, zadbać o proporcje, ale także uzbroić się w cierpliwość. Powolne gotowanie jest kluczowe dla smaku.
Jak zrobić bulion? Domowa receptura
Bazą wielu zup i sosów jest bulion. Przepisów na domową klasykę nie brakuje - przygotowujemy go na włoszczyźnie, na mięsie z kurczaka lub z dodatkiem aromatycznych grzybów. Niezależnie od receptury, którą wybierzemy, kluczowy jest dobór składników. Świeże, ekologiczne warzywa, aromatyczne przyprawy i zielenina są gwarancją pysznego smaku.
Domowy bulion można przygotować w bardzo łatwy i szybki sposób, jeśli jednak mamy odrobinę czasu warto poświęcić kilka dodatkowych minut - powolne gotowanie powoli wydobyć smak i aromat, dzięki czemu dalsza zupa i sos będzie smakować nieziemsko!
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Przepis na aromatyczny bulion z warzyw
Składniki:
- 3 marchewki,
- średni korzeń pietruszki,
- kawałek korzenia selera,
- kawałek pora,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 3 łodygi selera naciowego,
- cebula,
- kilka suszonych grzybów,
- 2 litry wody,
- świeża natka pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka ziaren pieprzu,
- łyżka soli,
- łyżka sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie myjemy, obieramy seler naciowy, marchew, pietruszkę i cebulę.
- Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka lub kroimy na mniejsze kawałki - jeśli się na to zdecydujemy, warto zrobić nacięcia pod skosem, pozwoli to wydobyć znacznie więcej smaku oraz przyśpieszy cały proces.
- Do garnka dodajemy także natkę pietruszki, kawałek pora, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki selera naciowego, ząbki czosnku i kilka suszonych grzybków.
- Cebulę przypalamy na palniku lub patelni i dodajemy do pozostałych warzyw.
- Całość zalewamy zimną wodą, dodajemy wszystkie przyprawy.
- Naczynie przykrywamy, umieszczamy na palniku i ustawiamy dużą moc. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy na minimum mocy, by bulion powoli się gotował. Gotujemy około godziny, warto jednak co jakiś czas sprawdzać, czy warzywa się nie rozgotowały.
- Bulion odcedzamy przez sito i gotowe.
- Wskazówka - z pozostałych warzyw warto przygotować np. sałatkę jarzynową lub dodać je do innego dania.