Placki ziemniaczane - z czym najlepiej podawać? Te dodatki wzbogacą nie tylko smak, ale i estetykę

Placki ziemniaczane - z czym najlepiej podawać? To klasyczne danie polskiej kuchni można przygotować na wiele sposobów, a odpowiednio dobrane dodatki nie tylko stworzą smaczny duet, ale i sprawią, że całość będzie się pięknie prezentować. Na liście składników znajdziemy zarówno te tradycyjne, jak i nieco bardziej oryginalne.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Prawdziwą klasyką tradycyjnej kuchni są placki ziemniaczane. Szybkie, smaczne danie, które przygotujemy z zaledwie kilku składników, wcale nie musi być nudną pozycją w domowym menu. Odpowiednio przygotowane - delikatne i chrupiące, podane z ciekawymi dodatkami zasmakują całej rodzinie. 

Placki z cukinii i ziemniaków (zdjęcie ilustracyjne)Pyszne placki ziemniaczane z cukinią, czyli oryginalna wersja klasyki

Placki ziemniaczane - z czym najlepiej podawać?

Chrupiące, delikatne i aromatyczne placki ziemniaczane to ekspresowe i pyszne danie, które często gości na polskich stołach. Tradycyjny przepis opiera się zaledwie na kilku składnikach - to jednak odpowiednie połączenie i proporcje decydują o wyjątkowym efekcie końcowym i smaku. Podanie placków ziemniaczanych wcale nie musi być nudne - dodatek śmietany czy sosu jogurtowego to prawdziwa klasyka, jednak warto nieco bardziej podrasować danie i odrobinę poeksperymentować. 

Placki ziemniaczane świetnie smakują z różnego rodzaju sosami, zarówno mięsnymi jak i na bazie warzyw. Ciekawą propozycją jest aromatyczny sos grzybowy, klasyczny gulasz lub tradycyjna góralska wersja z zasmażaną cebulką, boczkiem i wędzonym serem. Chrupiące i złociste placki można podać także na słodko - z cukrem, śmietaną lub żurawiną. Nieco mniej popularnym połączeniem jest także dodatek wędzonego łososia, koperku i śmietany lub kawioru. 

Zobacz wideo Placki ziemniaczane - wersja bez grzechu

Przepis na placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną

Składniki: 

  • 6 ziemniaków,
  • jajko,
  • pół cebuli,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 150 g łososia wędzonego w plastrach,
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany,
  • koperek lub ulubiona zielenina. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub przy pomocy robota kuchennego. Solimy i czekamy kilka minut, pozbywamy się nadmiaru wody. Do powstałej masy dodajemy startą cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. 
  2. Całość dokładnie mieszamy. 
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcję masy i smażymy z obu stron do uzyskania złotej, chrupiącej konsystencji. 
  4. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczy na ręczniku papierowym. 
  5. Placki układamy na talerzu, robimy estetyczny kleks śmietaną, układamy łososia i posypujemy koperkiem. 
Więcej o: