Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Prawdziwą klasyką tradycyjnej kuchni są placki ziemniaczane. Szybkie, smaczne danie, które przygotujemy z zaledwie kilku składników, wcale nie musi być nudną pozycją w domowym menu. Odpowiednio przygotowane - delikatne i chrupiące, podane z ciekawymi dodatkami zasmakują całej rodzinie.
Chrupiące, delikatne i aromatyczne placki ziemniaczane to ekspresowe i pyszne danie, które często gości na polskich stołach. Tradycyjny przepis opiera się zaledwie na kilku składnikach - to jednak odpowiednie połączenie i proporcje decydują o wyjątkowym efekcie końcowym i smaku. Podanie placków ziemniaczanych wcale nie musi być nudne - dodatek śmietany czy sosu jogurtowego to prawdziwa klasyka, jednak warto nieco bardziej podrasować danie i odrobinę poeksperymentować.
Placki ziemniaczane świetnie smakują z różnego rodzaju sosami, zarówno mięsnymi jak i na bazie warzyw. Ciekawą propozycją jest aromatyczny sos grzybowy, klasyczny gulasz lub tradycyjna góralska wersja z zasmażaną cebulką, boczkiem i wędzonym serem. Chrupiące i złociste placki można podać także na słodko - z cukrem, śmietaną lub żurawiną. Nieco mniej popularnym połączeniem jest także dodatek wędzonego łososia, koperku i śmietany lub kawioru.
Składniki:
Sposób przygotowania: