Zalewa do grzybów. Siostra Anastazja zdradza recepturę. Spróbujesz raz, nie będziesz chciał innej

Dobry przepis na zalewę do grzybów to skarb każdego grzybiarza. Receptura siostry Anastazji jest wyjątkowa, bo zawiera pewien aromatyczny i nietypowy składnik. Wypróbujcie przepis, a zawsze będziecie tak marynować grzyby.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Siostra Anastazja jest szeroko znana ze swoich przepisów kulinarnych. Jednym z jej wyjątkowych receptur jest zalewa do grzybów. Przepis pochodzi z książki "173 specjały Siostry Anastazji. s. Anastazja Pustelnik FDC". Recepturę wyróżnia jeden aromatyczny składnik, zresztą sprawdźcie sami. Na pewno nie pożałujecie, a jak raz spróbujecie, to będziecie zawsze tak marynować grzyby

Zalewa do grzybów z jednym wyjątkowym składnikiem. To przyprawa korzenna

Do zrobienia zalewy do grzybów z przepisu znanej siostry zakonnej potrzebujesz następujących produktów:

  • grzyby (najlepiej same kapelusze) - kilogram,
  • woda - pół litra,
  • ocet (6 procent) - pół litra,
  • cukier - 6 łyżek,
  • sól - 2 łyżki,
  • przyprawy - kilka ziarenek pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i listków laurowych,
  • sekretny składnik - pół łyżeczki cynamomu

Przygotowanie zalewy do grzybów jest bardzo proste. Nie zajmuje też wiele czasu

Przygotowanie zalewy zacznij od oczyszczenia grzybów i ewentualnego odcięcia ogonków. Potem zajmij się zalewą:

  1. Zagotuj wodę i sparz w niej grzyby. Wkładaj je małymi porcjami do wrzątku na pół minuty;
  2. Grzyby umieść w drugim garnku i zalej wodą z cukrem i solą;
  3. Gotuj przez około 10 minut. Zbierz pianę oraz dodaj ocet i przyprawy (w tym cynamon);
  4. Kontynuuj gotowanie przez następne 5 - 10 minut;
  5. Grzyby przełóż wraz z przyprawami (w miarę po równo) do słoików i wlej zalewę z garnka;
  6. Pasteryzuj w kąpieli wodnej lub na sucho w piekarniku. Wybór należy do ciebie. 

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.