Zupa grzybowa siostry Anastazji bogata nie tylko w grzyby. Ten przepis to petarda

Sezon na grzyby zbliża się wielkimi krokami, a słoiki i marynaty tylko czekają na leśne przysmaki. Dla odmiany i na rozgrzanie zimnych wieczorów proponujemy aromatyczną zupę prosto od siostry Anastazji. Kucharka dodaje do niej znacznie więcej niż podstawowe składniki.

Siostra Anastazja to bez dwóch zdań jedna z najpopularniejszych osobowości kuchni polskiej. Klasyczne dania przedstawia w inny, oryginalny sposób nie zapominając o tradycji. Jej przepisy uwielbiają i odtwarzają tysiące. Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna, więc podpowiadamy co z nich przyrządzić. Przepis na zupę grzybową z dodatkiem ryby i z łazankami genialnie sprawdzi się jako rozgrzewająca propozycja na obiad.

Zupa grzybowo-rybna z łazankami siostry Anastazji

Składniki na zupę

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 0,5 kg fileta z karpia,
  • 1 duża cebula,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 1 łyżka masła,
  • 0,5 l zimnej wody,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Grzyby wymyj, zalej zimną wodą i pozostaw na około 2 godziny, a następnie ugotuj je z dodatkiem masła. Gdy grzyby staną się miękkie odstaw je z ognia, wyjmij z wody i pokrój w paseczki.
  2. Cebulę obierz, drobno pokrój w kostkę, podsmaż na złoty kolor na oliwie lub maśle.
  3. Karpia pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się bulionu warzywnego. Zeszkloną cebulkę umieść w garnku z bulionem. Całość gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
  4. Po tym czasie wlej wywar z grzybów, a także pokrojone w paski grzyby. Gotuj przez około 5 minut i dopraw solą i pieprzem.
  5. Przed podaniem zupy umieść w niej przygotowane łazanki i posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepis na łazanki

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę. Na środku zrób dziurkę i wlej do niej roztrzepane jajka, olej i sól, całość dokładnie wymieszaj.
  2. Masę zagnieć na gładkie ciasto i wyrabiaj, podsypując mąką co jakiś czas, aby nie było kleiste.
  3. Gotowe ciasto przełóż do miski i  przykryj czystą ściereczką. Odstaw na około 15 minut.
  4. Po tym czasie masę podziel na mniejsze kawałki, które rozwałkuj na cienkie placki. Oprósz je mąką i pozostaw do wyschnięcia na około 30 minut.
  5. Placki pokrój na paseczki o szerokości około 1 cm, a następnie w kwadraciki.
  6. Do gotującej się osolonej wody wrzuć zrobione łazanki i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po odcedzeniu opłucz zimną wodą i wymieszaj z odrobiną oleju, aby się nie pozlepiały.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.