-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa grzybowa siostry Anastazji bogata nie tylko w grzyby. Jest sycąca, a dodatki zaskakują
Zupa grzybowa siostry Anastazji bogata nie tylko w grzyby. Ten przepis to petarda
Sezon na grzyby zbliża się wielkimi krokami, a słoiki i marynaty tylko czekają na leśne przysmaki. Dla odmiany i na rozgrzanie zimnych wieczorów proponujemy aromatyczną zupę prosto od siostry Anastazji. Kucharka dodaje do niej znacznie więcej niż podstawowe składniki.
Siostra Anastazja to bez dwóch zdań jedna z najpopularniejszych osobowości kuchni polskiej. Klasyczne dania przedstawia w inny, oryginalny sposób nie zapominając o tradycji. Jej przepisy uwielbiają i odtwarzają tysiące. Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna, więc podpowiadamy co z nich przyrządzić. Przepis na zupę grzybową z dodatkiem ryby i z łazankami genialnie sprawdzi się jako rozgrzewająca propozycja na obiad.
Zupa grzybowo-rybna z łazankami siostry Anastazji
Składniki na zupę
- 1 l bulionu warzywnego,
- 0,5 kg fileta z karpia,
- 1 duża cebula,
- 50 g suszonych grzybów,
- 1 łyżka masła,
- 0,5 l zimnej wody,
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Grzyby wymyj, zalej zimną wodą i pozostaw na około 2 godziny, a następnie ugotuj je z dodatkiem masła. Gdy grzyby staną się miękkie odstaw je z ognia, wyjmij z wody i pokrój w paseczki.
- Cebulę obierz, drobno pokrój w kostkę, podsmaż na złoty kolor na oliwie lub maśle.
- Karpia pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się bulionu warzywnego. Zeszkloną cebulkę umieść w garnku z bulionem. Całość gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
- Po tym czasie wlej wywar z grzybów, a także pokrojone w paski grzyby. Gotuj przez około 5 minut i dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem zupy umieść w niej przygotowane łazanki i posyp posiekaną natką pietruszki.
Przepis na łazanki
Składniki
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę. Na środku zrób dziurkę i wlej do niej roztrzepane jajka, olej i sól, całość dokładnie wymieszaj.
- Masę zagnieć na gładkie ciasto i wyrabiaj, podsypując mąką co jakiś czas, aby nie było kleiste.
- Gotowe ciasto przełóż do miski i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na około 15 minut.
- Po tym czasie masę podziel na mniejsze kawałki, które rozwałkuj na cienkie placki. Oprósz je mąką i pozostaw do wyschnięcia na około 30 minut.
- Placki pokrój na paseczki o szerokości około 1 cm, a następnie w kwadraciki.
- Do gotującej się osolonej wody wrzuć zrobione łazanki i gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po odcedzeniu opłucz zimną wodą i wymieszaj z odrobiną oleju, aby się nie pozlepiały.