Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Czym są gnocchi? To kluski podobne do naszych polskich kopytek. Ale różnią się od nich ilością mąki w składzie oraz kształtem. Gnocchi zawierają mniej mąki, a więcej ziemniaków, więc są delikatniejsze od kopytek. Kształt włoskich kluseczek też jest inny - mają podłużne rowki, które dobrze łapią sosy. Ale z czym podawać gnocchi? Te dodatki pozwolą stworzyć pyszny obiad bądź kolację w kilka chwil.
Pierwszym dodatkiem do gnocchi, jaki przychodzi na myśl jest sos. Włoskie kluski komponują się dobrze z wieloma sosami, które można zrobić samemu, jak i kupić gotowe:
Prostym, ale aromatycznym rozwiązaniem jest przyrządzenie włoskich klusek z masłem i ziołami, np. szałwią czy miętą. Gnocchi zyskują wtedy orzeźwiający posmak. Idealnie komponują się też z różnymi serami, np. mozzarellą, parmezanem czy cheddarem. Włoskie kluski mogą z powodzeniem stać się częścią zupy, gulaszu czy jako zastępstwo za makaron, ryż bądź ziemniaki. Pasują też do mięsa wieprzowego czy drobiowego, zwłaszcza mielonego, a także do niemal wszelkich warzyw.
Chociaż gnocchi można dość łatwo kupić w sklepie, to lepiej zrobić je samemu. Jak? Bardzo prosto - z pół kilograma ugotowanych ziemniaków, szklanki mąki i jajka. Do smaku można przyprawić solą i pieprzem. Z powyższych składników zagnieć ciasto i zrób małe kluski. Na każdej odciśnij wzór widelcem. Gotowe gnocchi wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyłów kluski i podawaj z wybranymi dodatkami.
Smacznego!