Zupa ogórkowa - przepis babci. Obłędny rarytas z dzieciństwa. Wykorzystaj trik, by zakochać się w smaku

Zupa ogórkowa z przepisu babci to jedna z najlepszych zup na świecie. Delikatnie kremowa, a jednocześnie nieco kwaśna, doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Aby smakowała tak, jak ta w dzieciństwie, wystarczy zadbać o jeden składnik. Jaki? Podpowiadamy.

Zupa ogórkowa to danie, które często gości na stołach Polaków - szczególnie wtedy, gdy nadchodzą chłodne dni. Doskonale smakuje, gdy dodajemy do niej własne kiszone ogórki. Jednak ci, którzy nie mają zapasów w spiżarni, nie mają czym się martwić. Sekret zupy ogórkowej z przepisu babci tkwi w czymś innym - prostym triku, który podkręci smak.

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa - przepis babci. Wybierz najlepsze ogórki kiszone

Składniki:

  • żeberko wieprzowe na wywar,
  • 500 g kiszonych ogórków,
  • 6-7 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • śmietana 18 proc.,
  • masło,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • sok z ogórków kiszonych (opcjonalnie),
  • pęczek koperku.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ogórki kiszone (zdjęcie ilustracyjne)Jak zrobić ogórki kiszone? Zalewa to klucz do sukcesu

Zupa ogórkowa. Nasze babcie wykorzystywały ten trik, by wzmocnić smak zupy

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie opłucz pod zimną wodą i włóż je do garnka. Następnie zalej je zimną wodą i wstaw na średni ogień. Zagotuj mięso i zbierz szum. Następnie dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego. Następnie gotuj wywar na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do zupy. Marchewkę, pietruszkę oraz ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz też skorzystać z kiszonych ogórków, które są już potarte.
  3. Teraz pora na trik z babcinej kuchni. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na niej startą marchewkę i pietruszkę. Rób to, aż warzywa zmiękną. Następnie zawartość patelni dodaj do zupy.
  4. Kiedy ziemniaki w zupie będą już miękkie, zajmij się ogórkami. Ponownie rozgrzej masło na patelni, a następnie podsmażaj starte kiszone ogórki  przez kilka minut. Dodaj czosnku i gotuj przez kolejnych pięć minut.
  5. Dopraw zupę. Dodaj sól, pieprz oraz dolej sok z ogórków kiszonych, jeśli chcesz, by zupa była bardziej kwaśna w smaku. Dodaj śmietankę i gotuj przez kolejne 10 minut.

Ogórki kiszone mają wiele pozytywnych właściwości odżywczych.Nie wylewaj wody po ogórkach. Wykorzystasz ją jako dodatek do zup i drinków

Smacznego! Zupę ogórkową z przepisu babci podawaj posypaną koperkiem i z kromką chleba.

Więcej o: