Spaghetti puttanesca według Karola Okrasy. Pyszny i szybki obiad z makaronem dla zabieganych

Chcesz zrobić szybki obiad z makaronem, ale nie masz pomysłu? Proponujemy przepis Karola Okrasy na spaghetti puttanesca. Przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny, a do tego danie jest naprawdę pyszne. Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pomysł na szybki obiad - makaron jednogarnkowy

Spaghetti puttanesca to pikantne danie kuchni włoskiej. Samej nazwy lepiej nie tłumaczyć, gdyż pochodzi od wulgarnego włoskiego słowa. Co nie zmienia faktu, że sama potrawa jest naprawdę wyjątkowa. Przepis Karola Okrasy na szybki obiad z makaronem z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom włoskiej kuchni. Oryginalną recepturę możecie przeczytać na stronie Kuchnia Lidla.

Szybki obiad z makaronem -  Spaghetti puttanesca nie zawiera wielu składników

Na liście składników włoskiego klasyku znajdują się następujące produkty:

  • makaron spaghetti - ćwierć kilograma,
  • passata pomidorowa - 300 g,
  • pomidorki koktajlowe - 8 sztuk,
  • cebula,
  • czosnek - 4 ząbki,
  • ser parmezan - 60 g,
  • oliwki (zielone i czarne) - 200 g
  • filety anchovies - 4 sztuki,
  • kapary - 60 g,
  • przyprawy - biały pieprz i świeże listki bazylii.

 Pamiętajcie, że liczbę składników zawsze możecie dostosować pod swój gust i potrzeby. 

Szybki obiad z makaronem robi się w 20 minut. Jest też prosty w wykonaniu

Przyrządzanie spaghetti puttanesca rozpocznij od ugotowania makaronu. Powinien być al dente (półmiękki). 

  1. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki;
  2. Zeszklij warzywa na odrobinie oliwy, po czym dodaj passatę i wymieszaj;
  3. Dodaj kapary i pokrojone na połówki oliwki;
  4. Filety anchois pokrój drobno, a listki bazylii porwij na kawałki;
  5. Dodaj rybę wraz z bazylią i pieprzem do sosu;
  6. Wymieszaj sos z makaronem;
  7. Gotową spaghetti puttanesca podawaj z pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na połówki oraz posypką z drobno startego parmezanu. 

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA