Obiad za 3 złote. Katarzyna Bosacka zdradza sekret na budżetową kuchnię indyjską

Inflacja rośnie w zastraszającym tempie, a nikt na pewno nie chce rezygnować z ulubionych potraw przez rosnące ceny produktów. Katarzyna Bosacka udowadnia, że można smacznie zjeść i nie przepłacać. Kuchnia indyjska nie tylko może być z restauracji. Przygotujesz ją w domu za grosze.

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka i osobowość telewizyjna, która edukuje i podpowiada jak jeść zdrowo, ekologicznie i tanio. Na swoim kanale na YouTube „EkoBosacka" nie tylko opowiada jak czytać etykiety produktów, albo jak marnować mniej żywności, a także przedstawia budżetowe przepisy za kilka złotych. Butter chicken to indyjska potrawa, która charakteryzuje się delikatnym kurczakiem i pomidorowym, aromatycznym sosem z dodatkiem orzechów. Z obliczeń, które dokonała dziennikarka, wynika, że z przepisu zrobiła 8 porcji dania, a każda z nich kosztowała niecałe 3 złote.

Przepis na butter chicken Katarzyny Bosackiej

Składniki

  • 1,5 łyżeczki kurkumy,
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki chili,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 2 puszki pomidorów krojonych w puszce,
  • 200 g orzeszków ziemnych,
  • sól,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeży mały imbir,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 0,5 kg piersi z kurczaka,
  • jogurt naturalny,
  • 150 g ryżu,
  • natka pietruszki.
 

Sposób przygotowania

  1. Chili, kurkumę, kmin, gałkę muszkatołową i cynamon wysyp na suchą patelnię i przez chwilę podgrzej, aby wydobyć z nich większy aromat. Następnie przełóż całość do garnka.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, na której wcześniej podgrzewane były przyprawy. Dodaj łyżeczkę masła klarowanego. Całość smaż do rumianego koloru cebuli. Następnie dorzuć do garnka z przyprawami.
  3. Pomidory w puszce otwórz i wlej zawartość do garnka.
  4. Kilka godzin przed gotowaniem należy namoczyć orzechy ziemne we wrzątku. Woda ma całkowicie zakrywać orzeszki. Tak przygotowane orzechy wraz z wodą dodaj do garnka z resztą składników.
  5. Dodaj sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty w całości imbir i cukier. Gotuj wszystko przez około 15 minut.
  6. Po tym czasie zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
  7. Pierś z kurczaka pokrój w większą kostkę i marynuj w jogurcie naturalnym przez kilka godzin przed użyciem. Po upłynięciu tego czasu wrzuć mięso do przygotowanego sosu i gotuj przez około 15 minut.
  8. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Po przestygnięciu przełóż na talerze z dodatkiem sosu, ozdób natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Agora SA