Placki z cukinii można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują z różnego rodzaju sosami śmietanowymi, ale będą także doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych. Można je też podawać jako główne danie obiadowe.
Składniki:
Przygotowanie:
Po usmażeniu placki można układać na kawałkach papierowego ręcznika. To pochłonie nadmiar tłuszczu.
Uwaga: utartą cukinię przed połączeniem z innymi składnikami można odcisnąć z nadmiaru płynu - wtedy placki będą bardziej chrupkie.
Placki można przechowywać w lodówce do maksymalnie dwóch dni, ale najlepiej zajadać się świeżymi tuż po ich usmażeniu. Pamiętajcie, że mogą służyć nie tylko jako lekki obiad, ale też jako przystawka albo kolacja. Smakują doskonale z różnego rodzaju dipami i salsami. Szczególnie polecamy sos pomidorowy, grzybowy albo czosnkowy. Będą też wyjątkowo smaczne z sosem na bazie pesto. Warto podawać przyozdobione koperkiem, bazylią lub pietruszką. Innym, ciekawym dodatkiem będzie jajko sadzone, którego smak świetnie komponuje się z warzywnymi potrawami.
Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl