Przepis na placki z cukinii. Obiad na każdą kieszeń. Zetrzyj warzywo na tarce i dodaj te składniki

Placki z cukinii są idealną opcją na zdrowy i smaczny obiad. Takie lekkie danie jest idealne dla wegetarian. Jak go zrobić? Oto nasza propozycja przygotowania tych placków.

Placki z cukinii można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują z różnego rodzaju sosami śmietanowymi, ale będą także doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych. Można je też podawać jako główne danie obiadowe.

Placki z cukinii - prosty przepis na sezonowy obiad

Składniki:

  • duża cukinia,
  • dwie średnie cebule,
  • dwa jajka,
  • około pięciu łyżek mąki pszennej,
  • łyżka śmietanki kremówki,
  • natka pietruszki,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj umytą cukinię i cebule na dużych oczkach.
  2. Wymieszaj utartą cukinię, cebule z posiekaną pietruszką, mąką, dodaj jajko, śmietankę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli ciasto jest za luźne, dodaj odrobinę mąki.
  3. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na nią placuszki. Smaż z obu stron aż się zarumienią.

Po usmażeniu placki można układać na kawałkach papierowego ręcznika. To pochłonie nadmiar tłuszczu.

Uwaga: utartą cukinię przed połączeniem z innymi składnikami można odcisnąć z nadmiaru płynu - wtedy placki będą bardziej chrupkie.

Jak jeść usmażone placki? Z jakimi dodatkami łączyć?

Placki można przechowywać w lodówce do maksymalnie dwóch dni, ale najlepiej zajadać się świeżymi tuż po ich usmażeniu. Pamiętajcie, że mogą służyć nie tylko jako lekki obiad, ale też jako przystawka albo kolacja. Smakują doskonale z różnego rodzaju dipami i salsami. Szczególnie polecamy sos pomidorowy, grzybowy albo czosnkowy. Będą też wyjątkowo smaczne z sosem na bazie pesto. Warto podawać przyozdobione koperkiem, bazylią lub pietruszką. Innym, ciekawym dodatkiem będzie jajko sadzone, którego smak świetnie komponuje się z warzywnymi potrawami.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.