Sos kurkowy - przepis. Dzięki temu składnikowi będzie nie tylko kremowy, ale też obłędnie smaczny

Sos kurkowy - przepis, który jesienią osiąga szczyty popularności. Pyszne danie, w którym zdaniem wielu niełatwo dojść do perfekcji. Okazuje się jednak, że wystarczy poznać kilka trików, by osiągnąć idealny smak. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

Sos kurkowy to pyszny dodatek do mięs i makaronów. Niektórzy mają jednak problem z tym, by smakował wyśmienicie i skarżą się, że zamiast kremowy, jest po prostu gorzki. Jak temu zaradzić? Poznaj najlepszy przepis na sos kurkowy.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Sos kurkowy - przepis. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia śmietanka

Składniki:

  • 300-350 g kurek (świeżych lub rozmrożonych),
  • cebula,
  • marchewka,
  • pół pietruszki,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 1/2 szklanki ciepłego bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na sos kurkowy - świetnie sprawdzi się do mięs i makaronu. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Cebulę pokrój w piórka. Obierz marchewkę i pietruszkę, a następnie pokrój na mniejsze kawałki lub za pomocą obieraczki przygotuj cienkie plastry. Kurki dokładnie oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na patelnię pokrojoną w piórka cebulkę i smaż ją, aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki bulion.
  3. Gotuj kurki przez kilka minut pod przykrywką, aż dobrze zmiękną. Wtedy dodaj śmietankę 30 proc., która sprawi, że sos kurkowy stanie się kremowy.
  4. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj 1-2 łyżeczki mąki zmieszanej wcześniej z odrobiną ciepłej wody. Wszystko dobrze zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Jak szybko oczyścić kurki? Ten trik sprawi, że nie będziesz już się męczyć

Kurki włóż do miski, a następnie zalej je wrzątkiem i dodaj łyżkę soli. Zostaw grzyby na kilkanaście minut, a następnie wylej wodę i powtórz czynność. Pozwoli to na pozbycie się zanieczyszczeń. Dla pewności opłucz kurki pod bieżącą wodą. Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.