Sos kurkowy to pyszny dodatek do mięs i makaronów. Niektórzy mają jednak problem z tym, by smakował wyśmienicie i skarżą się, że zamiast kremowy, jest po prostu gorzki. Jak temu zaradzić? Poznaj najlepszy przepis na sos kurkowy.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Sos kurkowy - przepis. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia śmietanka
Składniki:
- 300-350 g kurek (świeżych lub rozmrożonych),
- cebula,
- marchewka,
- pół pietruszki,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 1/2 szklanki ciepłego bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- koperek,
- sól i pieprz do smaku.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na sos kurkowy - świetnie sprawdzi się do mięs i makaronu. Sposób przygotowania krok po kroku
- Cebulę pokrój w piórka. Obierz marchewkę i pietruszkę, a następnie pokrój na mniejsze kawałki lub za pomocą obieraczki przygotuj cienkie plastry. Kurki dokładnie oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na patelnię pokrojoną w piórka cebulkę i smaż ją, aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki bulion.
- Gotuj kurki przez kilka minut pod przykrywką, aż dobrze zmiękną. Wtedy dodaj śmietankę 30 proc., która sprawi, że sos kurkowy stanie się kremowy.
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj 1-2 łyżeczki mąki zmieszanej wcześniej z odrobiną ciepłej wody. Wszystko dobrze zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Jak szybko oczyścić kurki? Ten trik sprawi, że nie będziesz już się męczyć
Kurki włóż do miski, a następnie zalej je wrzątkiem i dodaj łyżkę soli. Zostaw grzyby na kilkanaście minut, a następnie wylej wodę i powtórz czynność. Pozwoli to na pozbycie się zanieczyszczeń. Dla pewności opłucz kurki pod bieżącą wodą. Gotowe!