Jak zrobić zasmażkę idealną? Najlepszy sposób na gęstsze i bardziej aromatyczne zupy i sosy

Jak zrobić zasmażkę do zup i sosów? Bardzo prosto i szybko. Ten przepis powinien znać każdy miłośnik gotowania. Zresztą przekonajcie się sami. Na pewno nie pożałujecie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Zasmażka to uniwersalny dodatek do potraw - zagęszcza sosy i zupy, dodaje aromatu. Jest też nieodzowna przy takich smakołykach jak gotowany kalafior czy fasolka szparagowa, które czyni o wiele smaczniejszymi. Dodatkowo ma też tę zaletę, że robi się ją bardzo szybko i są potrzebne tylko dwa składniki. Jak zrobić zasmażkę? Zapoznajcie się z tradycyjnym przepisem. 

Jak zrobić zasmażkę? Potrzebne są przede wszystkim dwa składniki 

Zasmażka składa się z dwóch produktów:

  • mąki - najczęściej pszennej, ale sprawdzi się dowolna - razowa, ryżowa etc.,
  • tłuszczu - również pasuje każdy - smalec, masło, margaryna czy olej. 

Powyższe produkty należy łączyć w proporcji jeden do jednego, czyli np. na łyżkę mąki przypada tyle samo łyżek tłuszczu. Oprócz tego, do zasmażki można dodać przyprawy takie jak pieprz, sól, zioła. W przypadku sosów do mięs bądź podobnych potraw można dodać też wiórki cebuli, sos sojowy czy małe skwarki. Jednak chcąc zagęścić zupę wystarczy klasyczna zasmażka.

Jak zrobić zasmażkę? Przygotowanie jest dziecinnie proste i bardzo szybkie

Zasmażka jest naprawdę dodatkiem "last minute", bo przygotowanie zajmuje kilka minut. Całkowity czas zależy od tego, do czego chcemy ją dodać. Oto instrukcja:

  1. Na patelni rozgrzej wybrany rodzaj tłuszczu;
  2. Stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie energicznie mieszając;
  3. Możesz też dodać dodatki smakowe, jeśli chcesz (i o ile będą pasowały do dania);
  4. Pilnuj, aby nie zrobiły się grudki - jeśli tak się stanie, to dodaj odrobinę tłuszczu. Zasmażka musi być dość płynna i gładko przesuwać się po patelni;
  5. Jeśli robisz zupę bądź sos, to możesz dodać trochę płynu do zasmażki;
  6. Im dłużej będziesz smażyć, tym ciemniejsza będzie, co wpłynie na smak;
  7. Gotową zasmażkę dodaj do zupy, sosu czy innego dania, które właśnie przygotowujesz. 

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.