Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zasmażka to uniwersalny dodatek do potraw - zagęszcza sosy i zupy, dodaje aromatu. Jest też nieodzowna przy takich smakołykach jak gotowany kalafior czy fasolka szparagowa, które czyni o wiele smaczniejszymi. Dodatkowo ma też tę zaletę, że robi się ją bardzo szybko i są potrzebne tylko dwa składniki. Jak zrobić zasmażkę? Zapoznajcie się z tradycyjnym przepisem.
Zasmażka składa się z dwóch produktów:
Powyższe produkty należy łączyć w proporcji jeden do jednego, czyli np. na łyżkę mąki przypada tyle samo łyżek tłuszczu. Oprócz tego, do zasmażki można dodać przyprawy takie jak pieprz, sól, zioła. W przypadku sosów do mięs bądź podobnych potraw można dodać też wiórki cebuli, sos sojowy czy małe skwarki. Jednak chcąc zagęścić zupę wystarczy klasyczna zasmażka.
Zasmażka jest naprawdę dodatkiem "last minute", bo przygotowanie zajmuje kilka minut. Całkowity czas zależy od tego, do czego chcemy ją dodać. Oto instrukcja:
Smacznego!