Sałatka z kapustą na zimę - przepisy na sałatki, które nie tylko urozmaicą obiad, ale i wzmocnią odporność

Sałatka z kapustą na zimę to dodatkowa porcja witamin zamknięta w słoiku. Sałatka doskonale sprawdzi się do obiadu lub jako zdrowy dodatek do kanapek. Jak ją przygotować? Podpowiadamy sprawdzone przepisy.

Sałatki z kapusty na zimę to samo zdrowie!

Sałatki z kapusty na zimę można przygotować na różne sposoby. Kapusta to warzywo, które dostarcza nam mnóstwo cennych składników odżywczych. Biała lub czerwona odmiana jest świetnym sposobem na urozmaicenie nudnego dania. Poniżej przykładowy przepis na sałatkę z kapusty prosto do słoika. Oto i on:

Sałatka z kapusty i papryki na zimę:

Składniki:

  • około 2 kilogramów białej kapusty
  • około 2 kilogramów marchewki
  • około 1-2 kilogramów papryki czerwonej
  • 1-2 kilogramy cebuli

Składniki na zalewę:

  • około 2 szklanek octu
  • około 250 ml oleju
  • około 250 gramów cukru
  • około 2-3 łyżek soli kłodawskiej bądź himalajskiej
  • pieprz do smaku

Krojenie sałaty nożem to zły pomysłDlaczego krojenie sałaty nożem to zły pomysł? Lepiej rób to w inny sposób

Sposób wykonania:

  1. Warzywa należy dokładnie umyć.
  2. Następnie obrać marchewkę, kapustę z pierwszych liści i cebulę. Marchew zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w paski. Paprykę podobnie.
  3. Warzywa wymieszać ze sobą.
  4. Zagotować zalewę. Zalać nią warzywa. Całość odstawić na noc.
  5. W kolejnym dniu warzywa dokładnie wymieszać i włożyć do słoików. Zakręcić i zapasteryzować.
  6. Po ostygnięciu przechowywać je w chłodnym miejscu.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę - dowiedz się, jak ją wykonać

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę to znakomity dodatek do obiadu. Pasuje do większości potraw. Może być serwowana z mięsem lub innymi warzywami.  Wszystko wedle naszych upodobań smakowych. To bogate źródło witamin i innych składników odżywczych. Czerwona kapusta charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika. Podajemy przepis na doskonałą sałatkę krok po kroku.

Składniki:

  • 1 kapusta czerwona
  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • 3 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Składniki na zalewę:

  • 2 litry wody
  • 3/4 szklanki octu 6 proc.
  • około 1,5 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki soli

Wykonanie krok po kroku:

  1. Kapustę oczyścić z pierwszych liści. Opłukać i poszatkować dosyć drobno.
  2. Zagotować wodę w garnku, delikatnie osolić i sparzyć liście kapusty.
  3. Odcisnąć nadmiar wody.
  4. Skropić sokiem z cytryny.
  5. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem.
  6. Całość wymieszać.
  7. Odstawić do czasu, aż przestygnie.
  8. Cebulę obrać i posiekać na drobno.
  9. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  10. Wszystko razem ze sobą wymieszać.
  11. Zagotować zalewę. Zalać nią warzywa i zapasteryzować.

Sałata ze śmietaną. Zdjęcie ilustracyjneSałata ze śmietaną. Poznaj szybkie przepisy na sałatę w śmietanie

Sałatka z białej kapusty na zimę - przekonaj się, jaka jest dobra

Sałatka z białej kapusty na zimę z dodatkiem buraków to samo zdrowie. Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Poniżej receptura krok po kroku:

Składniki:

  • około kilograma buraków
  • około kilograma białej kapusty
  • 3 cebule

Składniki na marynatę:

  • około pół litra wody
  • około 1/3 butelki octu
  • 1 łyżka soli
  • około 10 dag cukru białego

Sposób przyrządzenia:

  1. Ugotować buraki w łupinach.
  2. Kapustę obrać z pierwszych liści, przepłukać i poszatkować.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę na drobno.
  4. Ugotować zalewę.
  5. Kapustę wymieszać z cebulą. Zalać gorącą zalewą, dołożyć obrane i starte buraki. Wymieszać i doprawić do smaku.
  6. Włożyć do umytych, wyparzonych i wytartych słoików.
  7. Zapasteryzować.

Zobacz też: Sałata zwiędła i wygląda jak siedem nieszczęść? Jest kilka sposobów, by ją ożywić. Przyda się np. mąka ziemniaczana

Więcej o: