Co zrobić z gruszek - przetwory, które powinny zawitać w Twojej spiżarni
Zastanawiasz się, co zrobić z gruszek? Przetwory to dla wielu obowiązkowy element spiżarni, bez którego nie wyobrażają sobie nadchodzącej zimy. Nie ma w tym nic dziwnego. Jeżeli myślimy o jesiennych owocach, to od razu na myśl nasuwają nam się gruszki i jabłka. Gruszki to uniwersalne owoce, z których możemy przygotować wiele różnych przysmaków. Możemy wykonać z nich dżemy, musy lub pyszne przetwory z octem. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów.
Przetwory z gruszek na zimę siostry Anastazji - prosty przepis
Przetwory z gruszek na zimę z przepisu siostry Anastazji to przysmaki, których nie powinno zabraknąć w naszych spiżarniach. Siostra Anastazja to dla wielu kulinarny autorytet. Jej proste, ale efektowne przepisy, pokochały miliony. Poniżej podajemy recepturę na gruszki w zalewie. Oto i przepis:
Składniki:
Składniki na zalewę:
- pół litra wody
- około 300 gramów cukru
- kilka goździków - ilość wedle uznania
- laska cynamonu bądź cynamon w proszku
- pół litra octu winnego, 6-procentowego
Wykonanie:
- Gruszki należy dokładnie umyć, obrać i przekroić na mniejsze kawałki.
- Pozbyć się gniazd nasiennych.
- Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej sok.
- Wodę zagotować z cukrem, cynamonem i goździkami.
- Gruszki umieścić w syropie i gotować przez kilka minut. Wyjąć owoce.
- Następnie dołożyć ocet i znowu zagotować.
- Gruszki umieścić w przygotowanych słoikach i zalać zalewą.
- Zapasteryzować.
Przetwory z gruszek na zimę, czyli kilka słów o tym, jak zrobić dżem gruszkowy
Przetwory z gruszek na zimę to nie tylko owoce w zalewie, ale i słodkie przysmaki. Pyszne dżemy są proste w przygotowaniu i zawsze wszystkim smakują! Sprawdźcie i przekonajcie się sami.
Składniki:
- 1 kilogram gruszek
- około 300 gramów cukru białego
- 1 cytryna
- opcjonalnie: cynamon
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Gruszki porządnie umyć. Następnie obrać. Pozbyć się nasion.
- Pokroić na mniejsze kawałki.
- Cytrynę sparzyć, wycisnąć z niej sok.
- Skropić nią gruszki.
- Następnie dodać szklankę wody i cukier.
- Gotować do czasu, aż gruszki będą miękkie. Mieszać.
- Dołożyć cynamon. Zamieszać. Gotowy dżem umieścić w przygotowanych słoikach i zapasteryzować.
Gruszki - przetwory na zimę. Czas na kompot!
Przetwory z gruszek mogą przybierać różną formę, wszystko zależy od preferencji domowników. Kompot wykonany z tych owoców znakomicie sprawdzi się do obiadu. Koniecznie sprawdźcie poniższy przepis:
Składniki na kompot z gruszek:
- gruszki - ok. 300-500 g na 0,5 l wody
- woda - około 0,5 litra na słoik
- cukier - w ilości 2 łyżki na 1 słoik
- goździki - kilka do słoika
Wykonanie:
- Gruszki dokładnie umyć, obrać.
- Pozbyć się nasion.
- Wykonać zalewę cukrową w odpowiedniej ilości.
- Włożyć gruszki do słoików i zalać zalewą. Zakręcić
- Pasteryzować przez 20 minut.
Zobacz też: Gruszki są zbyt twarde? Temu można zaradzić. Oto sposób, dzięki któremu szybko dojrzeją