Przetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Mamy sprawdzony przepis siostry Anastazji i nie tylko

Przetwory z gruszek to słodki przysmak, który smakuje każdemu. Początek jesieni jest idealnym momentem na wykonanie zimowych zapasów. Dowiedz się, co możesz zrobić z gruszek i rozkoszuj się ich smakiem!

Co zrobić z gruszek - przetwory, które powinny zawitać w Twojej spiżarni

Zastanawiasz się, co zrobić z gruszek? Przetwory to dla wielu obowiązkowy element spiżarni, bez którego nie wyobrażają sobie nadchodzącej zimy. Nie ma w tym nic dziwnego. Jeżeli myślimy o jesiennych owocach, to od razu na myśl nasuwają nam się gruszki i jabłka. Gruszki to uniwersalne owoce, z których możemy przygotować wiele różnych przysmaków. Możemy wykonać z nich dżemy, musy lub pyszne przetwory z octem. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów. 

Przetwory z gruszek na zimę siostry Anastazji - prosty przepis 

Przetwory z gruszek na zimę z przepisu siostry Anastazji to przysmaki, których nie powinno zabraknąć w naszych spiżarniach. Siostra Anastazja to dla wielu kulinarny autorytet. Jej proste, ale efektowne przepisy, pokochały miliony. Poniżej podajemy recepturę na gruszki w zalewie. Oto i przepis:

Składniki:

Składniki na zalewę:

  • pół litra wody
  • około 300 gramów cukru
  • kilka goździków - ilość wedle uznania
  • laska cynamonu bądź cynamon w proszku
  • pół litra octu winnego, 6-procentowego

Wykonanie:

  1. Gruszki należy dokładnie umyć, obrać i przekroić na mniejsze kawałki.
  2. Pozbyć się gniazd nasiennych.
  3. Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej sok.
  4. Wodę zagotować z cukrem, cynamonem i goździkami.
  5. Gruszki umieścić w syropie i gotować przez kilka minut. Wyjąć owoce.
  6. Następnie dołożyć ocet i znowu zagotować.
  7. Gruszki umieścić w przygotowanych słoikach i zalać zalewą.
  8. Zapasteryzować.

Przetwory z gruszek na zimę, czyli kilka słów o tym, jak zrobić dżem gruszkowy

Przetwory z gruszek na zimę to nie tylko owoce w zalewie, ale i słodkie przysmaki. Pyszne dżemy są proste w przygotowaniu i zawsze wszystkim smakują! Sprawdźcie i przekonajcie się sami.

Składniki:

  • 1 kilogram gruszek
  • około 300 gramów cukru białego
  • 1 cytryna
  • opcjonalnie: cynamon
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki porządnie umyć. Następnie obrać. Pozbyć się nasion.
  2. Pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Cytrynę sparzyć, wycisnąć z niej sok.
  4. Skropić nią gruszki.
  5. Następnie dodać szklankę wody i cukier.
  6. Gotować do czasu, aż gruszki będą miękkie. Mieszać.
  7. Dołożyć cynamon. Zamieszać. Gotowy dżem umieścić w przygotowanych słoikach i zapasteryzować.

Gruszki - przetwory na zimę. Czas na kompot!

Przetwory z gruszek mogą przybierać różną formę, wszystko zależy od preferencji domowników. Kompot wykonany z tych owoców znakomicie sprawdzi się do obiadu. Koniecznie sprawdźcie poniższy przepis:

Składniki na kompot z gruszek:

  • gruszki - ok. 300-500 g na 0,5 l wody
  • woda - około 0,5 litra na słoik
  • cukier - w ilości 2 łyżki na 1 słoik
  • goździki - kilka do słoika

Wykonanie:

  1. Gruszki dokładnie umyć, obrać.
  2. Pozbyć się nasion.
  3. Wykonać zalewę cukrową w odpowiedniej ilości.
  4. Włożyć gruszki do słoików i zalać zalewą. Zakręcić
  5. Pasteryzować przez 20 minut.

Zobacz też: Gruszki są zbyt twarde? Temu można zaradzić. Oto sposób, dzięki któremu szybko dojrzeją

Więcej o:
Copyright © Agora SA