Ciasto na pierogi z przepisu Babci Staropolskiej. Zaproś swoich znajomych na wspólne lepienie

Ciasto na pierogi z przepisu Babci Staropolskiej idealnie sprawdzi się w przygotowaniu różnych rodzajów tego tradycyjnego, polskiego dania. Pierogi sprawdzają się nie tylko w święta - można je robić na przykład ze znajomymi. Wspólne lepienie pierogów integruje, łączy pokolenia, może być świetną okazją do rozmów i zacieśnienia więzi.

Szukasz dobrego, tradycyjnego przepisu na ciasto na pierogi? Oto receptura, po którą sięgały nasze babcie. Zrobisz z nią wspaniałe pierogi nie tylko na Boże Narodzenie! Ta potrawa rewelacyjnie smakuje także np. z dodatkiem sezonowych owoców.  

Przepis na chleb wiejski z piekarni Tartine. Jak upiec najlepszy chleb świata Chada Robertsona?Przepis na najlepszy chleb świata? Sprawdź przepis Chada Robertsona, założyciela kultowej piekarni Tartine

Ciasto na pierogi z przepisu babci

Składniki:

  • trzy szklanki mąki pszennej,
  • szklanka wody,
  • sól.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę.
  2. Zrób małe wgłębienie.
  3. Wlewaj do wgłębienia w mące niewielkim strumieniem wrzącą wodę. Jednocześnie zagarniaj mąkę ręką lub nożem.
  4. Kiedy całość trochę przestygnie, zagnieć ciasto i wyrabiaj, aż stanie się elastyczne i miękkie.
  5. Podziel ciasto na średniej wielkości części. Przykryj je, aby nie obeschły.
  6. Tak przygotowane kawałki rozwałkuj cienko i wykrawaj foremką kształty, jakie chcesz uzyskać. Możesz to zrobić szklanką, wykrawaczem, małą miseczką lub innym naczyniem, które będzie nadawało ciastu odpowiednią formę. 
  7. Nakładaj na wykrojone kawałki ciasta nadzienie, a następnie zlepiaj mocno brzegi pierogów.
  8. Układaj pierogi na desce posypanej mąką. Przykryj pierogi ściereczką, jeżeli będą musiały czekać na gotowanie.
  9. Przygotowane pierogi wrzucaj partiami do dużego garnka wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj od momentu wypłynięcia pierogów przez około trzy minuty. Czas gotowania może się różnić w zależności od nadzienia.
  10. Ugotowane pierogi wyjmuj z garnka łyżką cedzakową. 

Bułki drożdżoweKulinarne odkrycie grzybiarzy. Bez niego nie zaczynaj sezonu grzybowego

Co na farsz? Staropolskie nadzienie, a może coś nietypowego?

Do pierogów najlepszym staropolskim farszem będzie biały ser z kaszą gryczaną, kapusta z grzybami albo na słodko - nadzienie z suszonych śliwek. Innym, ciekawym rozwiązaniem będzie szpinak, suszone pomidory lub kapary z serem i orzechami. Warto też spróbować pierogów na słodko z serem polanych miodem albo tych z gruszką i serem pleśniowym.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: