-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto na pierogi z przepisu Babci Staropolskiej. Zaproś swoich znajomych na wspólne lepienie
Ciasto na pierogi z przepisu Babci Staropolskiej. Zaproś swoich znajomych na wspólne lepienie
Ciasto na pierogi z przepisu Babci Staropolskiej idealnie sprawdzi się w przygotowaniu różnych rodzajów tego tradycyjnego, polskiego dania. Pierogi sprawdzają się nie tylko w święta - można je robić na przykład ze znajomymi. Wspólne lepienie pierogów integruje, łączy pokolenia, może być świetną okazją do rozmów i zacieśnienia więzi.
Szukasz dobrego, tradycyjnego przepisu na ciasto na pierogi? Oto receptura, po którą sięgały nasze babcie. Zrobisz z nią wspaniałe pierogi nie tylko na Boże Narodzenie! Ta potrawa rewelacyjnie smakuje także np. z dodatkiem sezonowych owoców.
Ciasto na pierogi z przepisu babci
Składniki:
- trzy szklanki mąki pszennej,
- szklanka wody,
- sól.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę na stolnicę.
- Zrób małe wgłębienie.
- Wlewaj do wgłębienia w mące niewielkim strumieniem wrzącą wodę. Jednocześnie zagarniaj mąkę ręką lub nożem.
- Kiedy całość trochę przestygnie, zagnieć ciasto i wyrabiaj, aż stanie się elastyczne i miękkie.
- Podziel ciasto na średniej wielkości części. Przykryj je, aby nie obeschły.
- Tak przygotowane kawałki rozwałkuj cienko i wykrawaj foremką kształty, jakie chcesz uzyskać. Możesz to zrobić szklanką, wykrawaczem, małą miseczką lub innym naczyniem, które będzie nadawało ciastu odpowiednią formę.
- Nakładaj na wykrojone kawałki ciasta nadzienie, a następnie zlepiaj mocno brzegi pierogów.
- Układaj pierogi na desce posypanej mąką. Przykryj pierogi ściereczką, jeżeli będą musiały czekać na gotowanie.
- Przygotowane pierogi wrzucaj partiami do dużego garnka wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj od momentu wypłynięcia pierogów przez około trzy minuty. Czas gotowania może się różnić w zależności od nadzienia.
- Ugotowane pierogi wyjmuj z garnka łyżką cedzakową.
Co na farsz? Staropolskie nadzienie, a może coś nietypowego?
Do pierogów najlepszym staropolskim farszem będzie biały ser z kaszą gryczaną, kapusta z grzybami albo na słodko - nadzienie z suszonych śliwek. Innym, ciekawym rozwiązaniem będzie szpinak, suszone pomidory lub kapary z serem i orzechami. Warto też spróbować pierogów na słodko z serem polanych miodem albo tych z gruszką i serem pleśniowym.
Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl