Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć owocowego akcentu. Poza dżemami, sokami czy powidłami warto przygotować gruszki w occie, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do wszelakich dań i wypieków.
Gruszki w occie - przepis babci, który nigdy nie zawodzi
Przetwory to prawdziwy must have w domowej spiżarni. Sezonowe rarytasy zamknięte w słoikach i butelkach są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Brak konserwantów i starannie dobrane składniki sprawiają, że te pyszności są bezkonkurencyjne.
Pośród sezonowych dóbr nie sposób zapomnieć o gruszkach. Przetwory przygotowane z tych owoców to pełnia smaków i aromatów. Oryginalną recepturą są gruszki w occie, a te z przepisu babci nie mają sobie równych. Zalewa i przyprawy uwydatnią smak owoców i wydobędą aromaty i zapachy. Taki przysmak świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, sałatek czy ciast.
Zobacz wideo Bez ściemy - ciasto z całymi gruszkami
Przepis babci na gruszki w occie
Składniki:
- kilogram gruszek,
- 500 ml octu,
- 300 g cukru,
- cynamon,
- cytryna,
- kawałek imbiru,
- kilka goździków,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Gruszki obieramy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cytrynę sparzamy i kroimy w plastry.
- Zagotowujemy szklankę wody z octem, goździkami, łyżeczką cynamonu i cukrem. Dodajemy także cytrynę, pokrojony imbir i zagotowujemy.
- Do wrzącej zalewy delikatnie przekładamy gruszki, gotujemy, aż zrobią się miękkie i szkliste.
- Owoce przekładamy do sparzonych słoików.
- Po 15 minutach gotowania zalewy ściągamy ją z ognia, a następnie przelewamy do gruszek.
- Szczelnie zamykamy słoje, upewniając się, że owoce są w całości zanurzone w płynie.
- Przetwory przechowujemy w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
- Gruszki w occie będą smakować najlepiej po miesięcznym leżakowaniu w spiżarni.