Gruszki w occie - przepis babci. Tak smacznych przetworów jeszcze nie próbowaliście. Jak je zrobić?

Jesień to czas przygotowywania przetworów z sezonowych owoców i warzyw. Gruszki w occie - przepis babci jest bezkonkurencyjny i wyjątkowo smaczny. To doskonały sposób na zamknięcie aromatycznych rarytasów w słoiku. Tak przygotowane gruszki będą świetnym dodatkiem do dań i wypieków.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć owocowego akcentu. Poza dżemami, sokami czy powidłami warto przygotować gruszki w occie, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do wszelakich dań i wypieków.

Gruszki w occie - przepis babci, który nigdy nie zawodzi

Przetwory to prawdziwy must have w domowej spiżarni. Sezonowe rarytasy zamknięte w słoikach i butelkach są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Brak konserwantów i starannie dobrane składniki sprawiają, że te pyszności są bezkonkurencyjne.

Pośród sezonowych dóbr nie sposób zapomnieć o gruszkach. Przetwory przygotowane z tych owoców to pełnia smaków i aromatów. Oryginalną recepturą są gruszki w occie, a te z przepisu babci nie mają sobie równych. Zalewa i przyprawy uwydatnią smak owoców i wydobędą aromaty i zapachy. Taki przysmak świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, sałatek czy ciast. 

Zobacz wideo Bez ściemy - ciasto z całymi gruszkami

Przepis babci na gruszki w occie

Składniki: 

  • kilogram gruszek, 
  • 500 ml octu, 
  • 300 g cukru, 
  • cynamon, 
  • cytryna,
  • kawałek imbiru,
  • kilka goździków,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania: 

  1. Gruszki obieramy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cytrynę sparzamy i kroimy w plastry. 
  2. Zagotowujemy szklankę wody z octem, goździkami, łyżeczką cynamonu i cukrem. Dodajemy także cytrynę, pokrojony imbir i zagotowujemy. 
  3. Do wrzącej zalewy delikatnie przekładamy gruszki, gotujemy, aż zrobią się miękkie i szkliste.
  4. Owoce przekładamy do sparzonych słoików. 
  5. Po 15 minutach gotowania zalewy ściągamy ją z ognia, a następnie przelewamy do gruszek. 
  6. Szczelnie zamykamy słoje, upewniając się, że owoce są w całości zanurzone w płynie. 
  7. Przetwory przechowujemy w zaciemnionym i chłodnym miejscu. 
  8. Gruszki w occie będą smakować najlepiej po miesięcznym leżakowaniu w spiżarni. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.