Za oknem aura mocno jesienna, więc sezon na pysze i aromatyczne zupy czas start. Wrzesień to jeszcze czas cukinii, więc dziś dla ciebie mamy przepis na zupę z cukinii i to nie byle jaką. Dzięki aromatycznemu serowi, zupa z cukinii nie tylko będzie smaczna, ale także nabierze zupełnie nowego charakteru. Jeśli chcesz szybko zamienić swoją kuchnię w najlepszą restaurację, mamy na to sposób.
Zupa z cukinii - rarytas na talerzu w kilkanaście minut
Składniki:
- ok. 700 g cukinii
- niecały litr rosołu lub warzywnego bulionu
- 100 g sera gorgonzola
- 1 por
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- masło
- sól, pieprz
- do podania: listki bazylii lub natka pietruszki, grzanki lub groszek ptysiowy
Zupa z cukinii - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pora pokrojonego w cienkie paski. Chwilę podsmażaj, a kiedy por się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Cukinię pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Podsmażaj przez 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie wlej bulion i całość zagotuj.
- Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, aż cukinia będzie miękka. Następnie dodaj pokrojony ser, a kiedy się rozpuści, wlej śmietankę.
- Kiedy zupa ponownie zawrze, zblenduj ja blenderem i dopraw do smaku. Pamiętaj, by doprawiać zupę pod koniec gotowania, ponieważ ser gorgonzola sam w sobie jest słony.
Zupę z cukinii podawaj z grzankami i listkiem świeżej bazylii lub posiekaną natką pietruszki. Taka zupa nie tylko nie zajmie ci wiele czasu, ale sprawi, że poczujesz się jak w restauracji i to bez wychodzenia z domu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.