Zupa z cukinii już zawsze będzie rarytasem na twoim stole. Wszystko dzięki aromatycznemu serowi

Zupa z cukinii może smakować jak z najlepszej restauracji. Jak to osiągnąć? Odpowiedź jest prosta - dodaj ser. Ale nie byle jaki ser. Do zupy z cukinii najlepiej sprawdzi się włoska gorgonzola. Ten niepozorny dodatek zupełnie odmieni smak i sprawi, że zwykła zupa z cukinii stanie się wykwintnym posiłkiem.
Zobacz wideo

Za oknem aura mocno jesienna, więc sezon na pysze i aromatyczne zupy czas start. Wrzesień to jeszcze czas cukinii, więc dziś dla ciebie mamy przepis na zupę z cukinii i to nie byle jaką. Dzięki aromatycznemu serowi, zupa z cukinii nie tylko będzie smaczna, ale także nabierze zupełnie nowego charakteru. Jeśli chcesz szybko zamienić swoją kuchnię w najlepszą restaurację, mamy na to sposób.

Zupa z cukinii - rarytas na talerzu w kilkanaście minut

Składniki:

  • ok. 700 g cukinii
  • niecały litr rosołu lub warzywnego bulionu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 por
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • masło
  • sól, pieprz
  • do podania: listki bazylii lub natka pietruszki, grzanki lub groszek ptysiowy

Zupa z cukinii - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pora pokrojonego w cienkie paski. Chwilę podsmażaj, a kiedy por się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  2. Cukinię pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Podsmażaj przez 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie wlej bulion i całość zagotuj. 
  3. Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, aż cukinia będzie miękka. Następnie dodaj pokrojony ser, a kiedy się rozpuści, wlej śmietankę.
  4. Kiedy zupa ponownie zawrze, zblenduj ja blenderem i dopraw do smaku. Pamiętaj, by doprawiać zupę pod koniec gotowania, ponieważ ser gorgonzola sam w sobie jest słony.

Zupę z cukinii podawaj z grzankami i listkiem świeżej bazylii lub posiekaną natką pietruszki. Taka zupa nie tylko nie zajmie ci wiele czasu, ale sprawi, że poczujesz się jak w restauracji i to bez wychodzenia z domu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: