Dlaczego trzeba obierać maślaki? Zrobisz z nich boski sos i najlepszą grzybową, ale skórka nie przysporzy zdrowia

Jeśli jesteś miłośnikiem grzybowych smaków, maślaków raczej nie muszę ci przedstawiać. To grzyby dość charakterystyczne i, obok borowików, najsmaczniejsze w sosie, zupie i marynacie. Niestety, wielu grzybiarzy omija maślaki, ponieważ należy je obierać. Dlaczego to ważne? Nie chodzi jedynie o smak potrawy.
Zobacz wideo

Przyznam szczerze, że jesień to moja ulubiona pora roku, nie tylko ze względu na przepiękną aurę i drzewa zmieniające barwy, lecz także z powodu sezonu grzybowego. Miłość do grzybobrania przechodzi u mnie z pokolenia na pokolenie i nie wiem, czy to sprawa miejsca zamieszkania blisko lasu (Puszcza Kozienicka), czy za sprawą smaku i zapachu, który po udanym grzybobraniu wypełnia całą kuchnię. Maślaki to grzyby, które nigdy mnie nie zawiodły - rosną zawsze w tym samym miejscu i nawet gdy jest susza, zawsze wracam do domu z co najmniej kilkoma sztukami.

Maślaki są uniwersalne i wydaje mi się, że w niczym nie ustępują podgrzybkom. Powiem więcej - w sosie lub marynacie są dużo lepsze. Niestety, kiedy już wrócimy do domu z koszem pełnym maślaków oblepionych igliwiem i piachem (rosną bowiem najczęściej w borach), trzeba się liczyć ze żmudnym obieraniem. Maślaki jak to maślaki - "maślaczą się", co łatwo pozwala je zauważyć, ponieważ ich kapelusze są pokryte jasną, śliską skórką, która mieni się w słońcu. Jednak przed obróbką należy je obrać ze skórki z dwóch ważnych powodów.

Maślaki są przesmaczne, ale bez skórki

Maślaki, szczególnie duże osobniki przeznaczone są najczęściej do sosu lub zupy grzybowej. Dodanie ich ze skórką sprawi, że potrawa nabierze gorzkiego smaku. W przeciwieństwie do innych grzybów, maślaki (w szczególności młode) posiadają podwinięte kapelusze, z których skórka schodzi łatwo, pozostawiając jasnożółty, niskoporowaty kapelusz. Jednak niestety dodatek maślaków ze skórką nie przysporzy potrawie smaku. Zupełnie inna kwestia dotyczy marynaty - solanka użyta do marynowania grzybów rozpuszcza śluz z kapeluszy, przez co marynowane maślaki nie są niezdrowe, za to bardzo smaczne.

Zdrowie a sprawa maślakowa

Nikt z nas nie jest cyborgiem, zdarzają się też osoby z osłabionym przewodem pokarmowym, dlatego lepiej obierać błyszczące grzyby przed zrobieniem sosu. Dlaczego? W skórce, a ściślej mówiąc - w śluzie na kapeluszu - zawarte są enzymy, które utrudniają proces trawienia. Po zjedzeniu potrawy z nieobranymi maślakami możesz liczyć się z przykrościami związanymi z przewodem pokarmowym - skórka trudno się trawi i może "utknąć" gdzieś w przewodzie pokarmowym, co może skutkować objawami zatrucia. Maślaki oczywiście nie są grzybami trującymi, jednak warto dołożyć starań, by nie borykać się z uporczywym bólem brzucha.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.